ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φόρους και έκτακτη εισφορά

Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φόρους και έκτακτη εισφορά

Αλλαγές μικρής κλίμακας σε φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα μέτρα της τελευταίας τετραετίας, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, δρομολογεί η κυβέρνηση ύστερα από ανάλυση της δημοσιονομικής τους απόδοσης αλλά και των επιπτώσεων στα εισοδήματα των φορολογουμένων.


Το «λίφτινγκ» προανήγγειλε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο «ανάλυσης ευαισθησίας» των εισπρακτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε περιόδους αυξημένης πίεσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Έτσι σχεδιάζεται να παραμείνει η έκτακτη εισφορά, αλλά να μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές 1% ως 4% με τους οποίους επιβαρύνονται ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Το δεύτερο στάδιο αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων με πρώτο στόχο την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, από τα τα 30.000 ευρώ στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται τρόπος να μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των μικροϊδιοκτητών, εκείνων δηλαδή που έχουν ένα σπίτι και κάποια χωράφια στο χωριό με χαμηλή αξία.

Ο τρίτος τομέας μειώσεων έχει να κάνει με τους συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος ειδικά σε ό,τι αφορά στα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δηλαδή.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους λοιπόν εξετάζεται μια μείωση που θα ρίξει το φόρο στο 33% από το 42% που είναι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Λήγει η προθεσμία αιτήσεων στις 31 Ιουνίου

Παράταση της κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων για 2 εκατ. Έλληνες