ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Δεν θα πάρει τρίτο δάνειο η Ελλάδα

Goldman Sachs: Δεν θα πάρει τρίτο δάνειο η Ελλάδα

Η Goldman Sachs εκτιμά πως δεν δοθεί και τρίτο δάνειο στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας αλλά ούτε και των δανειστών.

Σε report της η επενδυτική τράπεζα κάνει ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αυτό εξακολουθεί να είναι το κρίσιμο ερώτημα για τις προοπτικές της χώρας.

Στο report της η Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και εκτιμά ότι αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αρχικά στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (+75 μβ η δεκαετία απ' τον Ιούνιο στα επίπεδα του 6,26%) και κατόπιν από την δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές που δεν προσέλκυσε το ίδιο επενδυτικό ενδιαφέρον με αυτό της πρώτης

Επιπλέον η Goldman Sachs σημειώνει ότι η αναταραχή στην ελληνική αγορά προέρχεται περισσότερο απ' τις εξελίξεις και τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο στην Πορτογαλία που πυροδότησαν πανευρωπαϊκές αναταράξεις. Σπεύδει μάλιστα να τονίσει πως στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει κάτι με δεδομένο α) ότι η πολιτική προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα, και β) ότι η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να διευρύνεται.

Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει με σαφήνεια ότι για την Ελλάδα μια πλήρης πρόσβαση στις αγορές είναι μη αναγκαία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μείωση των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης του χρέους. Από το 2016 ως το 2020 οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μικρότερες των 10 δισ ευρώ ετησίως. Ο δεύτερος είναι πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος υπάρχουν αχρησιμοποίητες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και με κάποιες μικρές εκδόσεις ομολόγων ώστε να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό.

Η Goldman εστιάζει και στην πολιτική διάσταση το ζητήματος για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Η επενδυτική εταιρεία χαρακτηρίζει πολιτικά «ασήκωτη» τη συζήτηση για το θέμα, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρώπης να μην προκληθούν νέες αναταράξεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι από κοινού θα φθάσουν σε μία ευνοϊκή για όλους συμφωνία.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει η επενδυτική τράπεζα στο χρέος της Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζει υψηλό και επισημαίνει ότι το κεντρικό και μείζον ερώτημα για τις προοπτικές τις Ελλάδας, είναι πως η κυβέρνηση Σαμαρά θα το αντιμετωπίσει. Επίσης η Goldman ισχυρίζεται ότι βραχυπρόθεσμα, ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, μαζί με την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

«Ενα τρίτο πακέτο θα ήταν για τον Σαμαρά πολιτική καταστροφή»