ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Σε 6 δόσεις ο φόρος - Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα σπίτια

ΕΝΦΙΑ: Σε 6 δόσεις ο φόρος - Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα σπίτια

«Παράθυρο» για έκπτωση φόρου στα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα άφησε εχθές ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος με δήλωσή του υποσχέθηκε νέες διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και σταδιακή μείωση των επιβαρύνσεων του φόρου, ο οποίος στο μέλλον θα αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η έκπτωση φόρου 20% -30% στα ξενοίκιαστα ακίνητα θα τεθεί στην τρόικα στις διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το δημοσιονομικό κόστος κινείται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι αν το κόστος μιας τέτοιας ευνοϊκής ρύθμισης υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί φέτος, καθώς ανατρέπει πλήρως τις προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από τον νέο φόρο ακινήτων.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί μέσω των στοιχείων των δηλώσεων Ε2 και Ε9 να εντοπίσει πόσα και ποια κτίσματα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, προκειμένου να προσδιορίσει το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από μια ρύθμιση που θα προβλέπει την παροχή έκπτωσης φόρου για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία που θα ορίζει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις υπόλοιπες διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Εσοδο των ΟΤΑ

Πάντως, χθες ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, υποσχέθηκε περαιτέρω μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο μέλλον. «Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, θα επιδιωχθεί «ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Επομένως η είσπραξή του θα μεταφερθεί στο μέλλον στους δήμους όλης της χώρας.

Βάσει των όσων διευκρίνισε ο κ. Χαρδούβελης, οι βασικότερες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν από φέτος αφορούν στα εξής, σύμφωνα πάντα με την Ημερησία:

1. Μείωση των φορολογητέων αξιών για χιλιάδες οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.

2. Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

3. Κατάργηση των προϋποθέσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών. Η προϋπόθεση περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε τεθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών θα καταργηθεί πλήρως. Οι δε απαλλαγές θα αναγνωρίζονται στους δικαιούχους με ηλεκτρονικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε οι ίδιοι να μη χρειαστεί να εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή να μην απαιτηθεί να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων της Κεφαλλονιάς. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλλονιάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αμέσως μετά θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολής τροποιητικών δηλώσεων Ε9.

Όσον αφορά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του νόμου ο κ. Χαρδούβελης εξηγεί ότι: «Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα αφού όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ. Μέσα σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά».

«Υπήρξαν, όμως, αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ», παραδέχθηκε ο υπουργός, ορισμένες από τις οποίες, μόλις τις εντόπισε, επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει άμεσα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε δε ότι «η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο (η τροπολογία η οποία βελτίωσε σημαντικά προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ) αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογουμένους πολίτες».

Οι βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Διόρθωση λαθών για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Σε έξι μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

Κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ακινήτων της Κεφαλλονιάς για το 2014.

Επισημάνσεις
«Υπήρξαν αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ», παραδέχθηκε ο υπουργός, «ορισμένες από τις οποίες, μόλις τις εντόπισε, επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει άμεσα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι «η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο (η τροπολογία η οποία βελτίωσε σημαντικά προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ) αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογουμένους πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δείτε τις ανακοινώσεις Χαρδούβελη