ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street Journal: Έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την Ελλάδα

Wall Street Journal: Έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την Ελλάδα

Για «έντονο ενδιαφέρον» επενδυτών οι οποίοι «γλυκοκοιτάζουν την Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού, κάνουν λόγο δημοσιεύματα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τα οποία αναφέρονται και στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη δημιουργία «πολυτελών ξενοδοχείων» στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, σημειώνοντας ότι «μετά από πολλά και δύσκολα χρόνια, ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, προσελκύοντας φέτος το καλοκαίρι μεγάλο μέρος του διεθνούς jet set».

Όπως επισημαίνεται, «η προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών δίνει κίνητρα στους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των πολυτελών ξενοδοχείων, όπως έδειξε και το πρόσφατο έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Amanzoe».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, «η Ελλάδα είναι ξανά της μόδας».

Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι «το μεγαλεπήβολο σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών, γραφείων, εμπορικών κέντρων, μαρίνας, ενιδρύου και ενός γιγαντιαίου πάρκου».

Όπως δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, «οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2016 με χρόνο πλήρους ολοκλήρωσης του σχεδίου έπειτα από 15 έως 20 χρόνια».

Αναφορά γίνεται και «στα γραφειοκρατικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την έναρξη των εργασιών και δημιουργούν αβεβαιότητα για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου». Σύμφωνα με την Lamda Development, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «εάν προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου, πέρα από τη δημιουργία ενός νέου θαλάσσιου προορισμού στην Αθήνα, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,5-2% έως το 2025, ενώ θα δημιουργηθούν την ίδια περίοδο 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Lamda Development ευελπιστεί να προσελκύσει τώρα και άλλους επενδυτές για την ολοκλήρωση του σχεδίου».

Τέλος, γίνεται αναφορά «στην απόσυρση της διεκδίκησης του Ελληνικού από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Imaging, μετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με το χώρο του Ελληνικού στην περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες στην περιοχή ή το υπέδαφος αποδειχθεί μολυσμένο». Σημειώνεται επίσης ότι «σε πορεία διευθέτησης βρίσκεται και το θέμα για την αδειοδότηση καζίνου στην περιοχή, καθώς, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών».

Παράλληλα, σε άλλο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, γίνεται αναφορά στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ζητά την έγκριση για μια «σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων». Όπως αναφέρεται, «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευελπιστεί να εξαγγείλει τις φοροελαφρύνσεις σε ομιλία του την ερχόμενη εβδομάδα».

Στην ανταπόκριση από το Παρίσι σημειώνεται ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, καθώς η αίσθηση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα, μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις και ανεπίτευκτους στόχους, εφαρμόζει πλέον αξιόπιστα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκρίνει οι πιστωτές της χώρας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πριν εισέλθει στις εγκαταστάσεις του ΟΟΣΑ, όπου και διεξάγονται οι συνομιλίες με την τρόικα, δήλωσε χθες προς τους δημοσιογράφους ότι «θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όπως και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες με την τρόικα που διεξάγονται εκτός ελληνικού εδάφους μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκρινε ότι λειτουργούν παρεμποδιστικά οι τακτικές επισκέψεις των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «οι συνομιλίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, αποσκοπούν στο να προλειάνουν το έδαφος για ένα πιο ενδελεχή έλεγχο του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Καταλήγοντας, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι «η αποδοχή από την τρόικα της πραγματοποίησης της συνάντησης εκτός των ελληνικών συνόρων εκλαμβάνεται ως ένδειξη της εμπιστοσύνης ότι το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται σε σωστό δρόμο και ότι η πίεση προς την χειμαζόμενη από την κρίση χώρα έχει μειωθεί».

Διαβάστε ακόμα:

Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει 7ετές ομόλογο μέχρι το τέλος του 2014