ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου: “Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ”

Παπακωνσταντίνου: “Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ”
Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών...

Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου από το ευρώ" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα..

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε τα εξής: "Όπως γνωρίζετε στο Λουξεμβούργο υπήρχε μια σύσκεψη. Οι συσκέψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν είναι συχνές και άτυπες. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη κλήθηκα να μιλήσω για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η συνάντηση ανακοινώθηκε μόνο γιατί δημοσιοποιήθηκε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αν το δημοσίευμα του γερμανικού τύπου δεν ήταν τόσο επικίνδυνο και αστείο δεν θα ασχολούμουν. Ούτε τέθηκε, ούτε τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012 για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα".

Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει". Και αποσαφήνισε ότι "η κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας".

Πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπό τον κ. Γιούνκερ δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης συνολικά του δανείου των 110 δις. ευρώ. Εξάλλου, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν. Παράλληλα, παραδέχτηκαν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Το ζήτημα πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, είναι "πιθανόν" να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ