ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «βόμβα» των νοικοκυριών που απειλεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα!

Η «βόμβα» των νοικοκυριών που απειλεί να τινάξει το σύστημα στον αέρα!

Η "βόμβα" στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, της οικονομίας, των νοικοκυριών και της πολιτικής. Τα "κόκκινα" δάνεια είναι το μείζον θέμα, που αν σκάσουν θα γκρεμίσουν τα πάντα στο διάβα τους. Πρόκειται για το ιδιωτικό χρέος, ένα χρέος που δεν εξυπηρετείται και δεν έχει καμία προοπτική να πληρωθεί.

Αυτή τη στιγμή τα "κόκκινα" δάνεια πλησιάζουν τα 80 δις ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Προ ολίγων μηνών ο Γ. Στουρνάρας τα τοποθετούσε στα 77 δις ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ποσά που αγγίζουν το 44% του ΑΕΠ!

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες κρατούν με νύχια και με δόντια την κατάσταση, μήπως και προλάβουν το σπάσιμο της "βόμβας". Όμως, τα χαράτσια, η τεράστια ανεργία και οι πολιτικές άγριας λιτότητας έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως περίμεναν.

Ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει άλλους φόρους, οι τράπεζες ζητούν τις δόσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει και το αδιέξοδο συνεχίζεται μέρα με τη μέρα.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Δεν είναι τα 77 ή 80 δις των "κόκκινων" δανείων που απασχολούν το όλο σύστημα. Υπάρχουν και τα "πορτοκαλί", τα δάνεια δηλαδή που οι τράπεζες τα παρουσιάζουν ότι κινούνται "όπως όπως"... Μέχρι τώρα οι τράπεζες παρουσίαζαν στην ΕΚΤ μόνο τα πραγματικά "κόκκινα", ενώ αν έβρισκαν κάποιο που μπορούσε με τον οποιοδήποτε τρόπο να αποκτήσει μια κίνηση, έβγαινε από τη λίστα.

Το πρόβλημα λοιπόν επεκτείνεται και στα δάνεια που δείχνουν να είναι ρυθμισμένα ή έχουν περάσει ήδη τη φάση της αναδιάρθρωσης. Κάποια από αυτά είναι "λογιστικά" ρυθμισμένα, κάποια άλλα ήταν κάποτε ρυθμισμένα και τώρα έγιναν και πάλι "κόκκινα", άλλα είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση. Δεν είναι μόνο στεγαστικά, αλλά καταναλωτικά ακόμα και επιχειρηματικά.

Το θέμα είναι λοιπόν, αν η ΕΚΤ θα δεχθεί τα αναδιαρθρωμένα δάνεια έχουν αλλάξει ... χρώμα και δεν είναι "κόκκινα", άσχετα με το αν στην πορεία έγιναν επισφαλή. Επίσης, θα πρέπει να ελεγχθούν και αυτά που βρίσκονται στο όριο. Όλα αυτά μπαίνουν στο τσουβάλι που φέρει την ονομασία "εξυπηρετούμενα", αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να δουν αν οι τράπεζες δεν δίνουν ψευδή εικόνα.

Ο νέος μηχανισμός

Στις αρχές Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτός ο μηχανισμός θα φέρει ένα ενιαίο πλαίσιο για τον ορισμό των "κόκκινων" δανείων και θα διαχωρίζει τς ρυθμισμένα και τα αναδιαρθρωμένα με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Αυτό το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) θα πρέπει να εφαρμοστεί πλέον και στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα. Αυτά τα ρυθμισμένα δάνεια στην Ελλάδα πλησιάζουν τα 27 δις ευρώ.

Το πρόβλημα για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούν τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί, με την ταξινόμηση των ρυθμισμένων δανείων να γίνονται με μη εναρμονισμένο πλαίσιο.

Αυτή η διάφορα είναι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών, που γνωρίζουν καλά τα νέα δεδομένα. Γι' αυτό άλλωστε έχουν αρχίσει και μειώνουν τις αποκλίσεις στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν κάθε τρίμηνο, όπως ακριβώς συνέβη και σε αυτά για το β' τρίμηνο του 2014.

Alpha Bank

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2014:
τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 63 εκατ., ενώ τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση και τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 178 εκατ. και 43 εκατ. αντιστοίχως. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 33,9%, 29,7% και 43,9%, αντιστοίχως.

Eurobank
Οι προβλέψεις πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε €455εκ. το Β ́ τρίμηνο 2014, από €479εκ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενισχύοντας τις συσσωρευμένες προβλέψεις του ισολογισμού σε €8,4 δις.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών υποχώρησαν κατά 50,1% στην Ελλάδα σε €299εκ., από €599εκ. το Α ́ τρίμηνο 2014. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών περιλαμβανομένων και των δανείων του εξωτερικού μειώθηκαν σε €382εκ., από €681εκ. το Α ́ τρίμηνο 2014. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 31,8% του χαρτοφυλακίου, από 30,9% στο τέλος Μαρτίου 2014.

Τρ. Πειραιώς
Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €66,2 δις και στο εξωτερικό στα €6,9 δις (9% επί των συνολικων δανείων). Τα δάνεια προς επιχειρήσεις αγγίζουν το 65% του συνόλου των δανείων του Ομίλου, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες το 35% (24% στεγαστικά και 11% καταναλωτικά).

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρέθηκε στο 38,5% στο σύνολο των δανείων στο τέλος Ιουνίου. Οι σωρευμένες προβλέψεις το ίδιο διάστημα έφτασε το 20% (23% στα επιχειρηματικά, 4% στα στεγαστικά και 37% στα καταναλωτικά / κάρτες).

Εθνική Τράπεζα
Οι νέες επισφάλειες στην Ελλάδα μειώθηκαν στα 262 εκατ ευρώ, ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων (πάνω απο 90 μέρες) βρέθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 23,2%.

Διαβάστε επίσης:

Στο «νόμο Κατσέλη» και τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων!

Δένδιας: Δάνεια 80 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται

Τράπεζες: Σχέδιο διάσωσης με... δικά μας λεφτά