ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η επιδημία του Έμπολα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες της Δ. Αφρικής

ΔΝΤ: Η επιδημία του Έμπολα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες της Δ. Αφρικής

Η επιδημία του ιού Έμπολα είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και να αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ανάπτυξη στη Γουινέα θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπιλ Μάρεϊ.

«Ιδιαίτερα στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, οι μεγαλύτεροι τομείς αυτών των ήδη εύθραυστων οικονομιών… έχουν πληγεί», δήλωσε ο Μάρεϊ. «Το γεγονός αυτό με τη σειρά του δημιουργεί σημαντικά χρηματοδοτικά κενά στις δημοσιονομικές και εξωτερικές υποθέσεις των δύο αυτών χωρών, προκαλώντας την άνοδο του πληθωρισμού».

Είπε επίσης ότι η κρίση έχει φέρει στο φως μεγάλα χρηματοδοτικά κενά συνολικού ύψους μεταξύ 100 και 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες και ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για επιπλέον χρηματοδότηση.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Σιέρα Λεόνε ενδέχεται να συρρικνωθεί στο 8% από το 11,3% το τρέχον έτος, ενώ η ανάπτυξη στη Λιβερία είναι πιθανό να μειωθεί στο 2,5% από το 5,9%. Παρόμοια ενδέχεται να είναι η κατάσταση και στη Γουινέα, όπου η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει πτώση από το 3,5% στο 2,4%.

Ο Μάρεϊ τόνισε την αναγκαιότητα για μια μεγάλης κλίμακας και σωστά συντονισμένης επέμβασης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Έμπολα