ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Θα ελεγχθούν τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων

Βρούτσης: Θα ελεγχθούν τα οικογενειακά επιδόματα συνταξιούχων

Ελέγχους για το εάν χορηγούνται σύννομα οικογενειακά επιδόματα σε συνταξιούχους ξεκινά το υπουργείο Εργασίας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 17ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Οκτώβριο προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη νέα δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία, όπως η παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους.

Ο υπουργός τόνισε πως η σχετική δαπάνη για τα 664.862 οικογενειακά επιδόματα που παρέχονται σε συνταξιούχους 35 ασφαλιστικών φορέων ανέρχεται σήμερα στα 462 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το μέσο επίδομα διαμορφώνεται σε 694,8 ανά συνταξιούχο.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως το ασφαλιστικό βρίσκεται σε νέες, πιο στέρεες βάσεις, σημειώνοντας ότι στους πρώτους δέκα μήνες του 2014, η απορρόφηση πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων, καθώς με προϋπολογισθείσα καταβολή 83,33% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 83,39%.

Σε ότι αφορά στον Οκτώβριο του 2014 η έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «HΛΙΟΣ» δείχνει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 948,16 ευρώ.

Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.653.257 άτομα, ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.491.514 εκ των οποίων οι 11.885 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο δεκάμηνο του 2014 ήταν 23 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας: Τι θα πληρώσουμε για το 2015