ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένεται νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch

Αναμένεται νέα υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch
Τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου...

Τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις προσεχείς ημέρες ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Αυτή την πληροφορία μετέδωσε το Σάββατο το ημικρατικό Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, επικαλούμενο έγκυρη πηγή του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, προσχέδιο της αξιολόγησης των Fitch βρίσκεται εδώ και δύο με τρεις εβδομάδες στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, προφανώς για να μη θεωρηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβαση στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του οίκου Fitch αποτελεί σχεδόν πλήρη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των άλλων δύο Οίκων, των Moody's και Standard and Poors, που προχώρησαν σε διαδοχικές υποτιμήσεις της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, στηρίζεται στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για νέα επικείμενη υποβάθμιση της Κυπριακής οικονομίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε από την Αυστραλία, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ότι υπάρχει πρόβλημα με την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά υπάρχει και υπερβολή σε ότι αφορά το μέγεθος του κινδύνου.