ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκοπία «βλέπει» η Fitch

Χρεοκοπία «βλέπει» η Fitch
Σκληρή στάση κρατά η Fitch στο ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών ομολογιούχων στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας...

Σκληρή στάση κρατά η Fitch στο ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών ομολογιούχων στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, στα πλαίσια του νέου πακέτου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, που θα περιλαμβάνει και την εθελοντική εμπλοκή ιδιωτών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με ανακοίνωσή της, η Fitch διαμηνύει ότι το ενδεχόμενο της εθελοντικής αναδιάρθρωσης θα εκληφθεί για την ίδια ως χρεοκοπία.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει ότι εάν ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν ελληνικό χρέους με νέο, το οποίο θα περιλαμβάνει «σημαντικά λιγότερο πλεονεκτικούς όρους», τότε θα συνιστούσε χρεοκοπία, ακόμη κι αν η συμμετοχή τους έχει εθελοντικό χαρακτήρα.

Επίσης, υποχρεωτική και όχι εθελοντική, θα θεωρηθεί η ανταλλαγή εφόσον εμφανιστεί απαραίτητη για την αποφυγή χρεοκοπίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Fitch θα θεωρήσει ότι η ανταλλαγή αυτή συνιστά χρεοκοπία.

Αντίθετη ήταν η προσέγγιση της Standard & Poor’s, που σε ανακοίνωσή της, την Παρασκευή, υποστήριζε ότι μια πιθανή εθελοντική συμφωνία για την ανταλλαγή ή την επαναγορά ομολόγων, δεν θα συνιστούσε χρεοκοπία, εφόσον οι αρχικοί όροι δεν μεταβληθούν.

Πηγή:newscode.gr