ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Γαλλικές τράπεζες λένε «ναι» στην επαναγορά Ελληνικών ομολόγων

Financial Times:   Γαλλικές τράπεζες λένε «ναι» στην επαναγορά Ελληνικών ομολόγων
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, υποστηρίζει ότι...

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, υποστηρίζει ότι Γαλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover).

Ο μόνος όρος, σύμφωνα με το διαδικτυακό δημοσίευμα της Παρασκευής, είναι ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο.

Η εφημερίδα, ειδικότερα, επικαλείται πηγές – δεν τις κατονομάζει - οι οποίες φέρονται να γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα, για να αναφέρει ότι οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των Ελληνικών ομολόγων.

Αυτή η εξέλιξη, επισημαίνει η εφημερίδα, ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Σημειώνεται, ότι ο πρακτορείο Ρόιτερς είχε μεταδώσει την Πέμπτη, ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο όρος της Γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ρόιτερς ήταν να βρεθεί ένας τρόπος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων εθελοντικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Πέμπτη η βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι «αναπόφευκτη» και πρότεινε την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.