ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαβορί για χρεοκοπία η Ελλάδα

Φαβορί για χρεοκοπία η Ελλάδα
Άλλη μία αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται πλέον στην 1η θέση ...

Άλλη μία αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας, η οποία κατατάσσεται πλέον στην 1η θέση της λίστας μετά την υποβάθμισή της από την Standard and Poor’s με τις χώρες που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρεοκοπήσουν .

Η Ελλάδα έπιασε «πάτο» μετά τη νέα υποβάθμιση από την S&P σε CCC ένα μόλις βήμα (CCC - ) πριν την κατηγορία D (default) που είναι η χρεοκοπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των 117 χωρών της υφηλίου τις οποίες βαθμολογεί η S&P’s για την πιστοληπτική ικανότητα τους δεν περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αιθιοπία, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι χώρες όπως η Ονδούρα, η Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ, ο Παναμάς, η Τυνησία, η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, βαθμολογούνται θετικότερα απ΄ ότι η Ελλάδα.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε πως οι συνεχείς αυτές υποβαθμίσεις κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Οι οίκοι αυτοί πληρώνονται από τις εταιρίες έκδοσης των ομολόγων, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία. Έτσι θυμίζουμε πως η Standard & Poors κάθε άλλο παρά τυχαία, αξιολόγησε με ΑΑΑ και την Lehman Brothers, τον κολοσσό που κατέρρευσε με μεγάλο κρότο.

Ο υπουργός Οικονομικών σήμερα στις έκτακτες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του να συνταχθούν στο ελληνικό σχέδιο και να συναινέσουν στις αποφάσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και το πρόσθετο δάνειο που, συνολικά, θα ξεπερνά ίσως και τα 100 δισ. ευρώ.