ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κρίση της Συνόδου Κορυφής νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας

Στην κρίση της Συνόδου Κορυφής νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας
Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας με επιβολή τραπεζικού φόρου και ανταλλαγή ομολόγων...

Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας με διπλό στόχο και διπλό όφελος έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο προβλέπει:

α. επιβολή τραπεζικού φόρου που θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισεκατομμύρια ευρώ

β. ανταλλαγή ομολόγων, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του εθνικού χρέους έως και 90 δισσεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το περιεχόμενο του εγγράφου, που συντάχθηκε από διπλωματικούς κύκλους, προτείνεται η ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.

Αν επιλεγεί αυτό το οικονομικό σχέδιο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του εγγράφου, θα παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019, ενώ τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.

Το έγγραφο αυτό θα διευκόλυνε τις συνομιλίες για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα του Γαλλικού πρακτορίου, το οποίο μετέδωσε τις πληροφοριες γύρω από το περιεχομενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βέβαια, η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ανήκει στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποηθεί σήμερα.

Βαρύνουσα σημασία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θα έχουν οι επιλογές της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ - Τρισέ, αναζητούσαν λύση κοινής αποδοχής για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.