ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος συναγερμός - Σε ανοιχτή γραμμή οι ηγέτες της Ε.Ε.

Παγκόσμιος συναγερμός - Σε ανοιχτή γραμμή οι ηγέτες της Ε.Ε.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ...

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Η υποβάθμιση αυτή είναι η πρώτη από το 1946 με τους ηγέτες να βρίσκονται σε πανικό, αναζητώντας εναγωνίως λύσεις.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους, ενώ οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια προκαλούν «πονοκέφαλο» σε Ευρώπη και Αμερική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίση χρέους και οι εξελίξεις στις χρηματαγορές θα έμπαιναν στο τραπέζι των συζητήσεων στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ομάδας των επτά (G7) μετά τα μεσάνυχτα.

Όλες οι χώρες ωστόσο τηρούν απόλυτη σιωπή σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη και τα αποτελέσματα.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας δεν επιβεβαίωσε καν την πραγματοποίηση της σύσκεψης. Όμως πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ομάδας, κυρίως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, δέχονται πιέσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από μέρους τους στη συνέχιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, πριν από το άνοιγμα των αγορών, τη Δευτέρα.

Τηλεδιάσκεψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τηλεφωνική διάσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη οργανώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Ιταλία να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα των ηγετών της ευρωζώνης. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο σχετικά με τις μεθόδους που θα υιοθετήσει το Eurogroup για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ε.Ε.

Συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό απέναντι στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Νικολά Σαρκοζί, «οι δύο ηγέτες επισκόπησαν την οικονομική κατάσταση μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, αλλά και την κατάσταση στην ευρωζώνη», όπως ανακοινώνει η Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Καθολική εμπιστοσύνη στη στερεότητα της αμερικανικής οικονομίας έχει η γαλλική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε αργά τη νύχτα, μιλώντας με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός της Οικονομίας της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Μπαρουέν.


Ο Ομπάμα ζητά συναίνεση

Συστράτευση, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε «να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες», ζήτησε ο Λευκός Οίκος από τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων

«Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.