ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

500 εκατ. ευρώ έφεραν στο ΙΚΑ οι απειλές κατασχέσεων

500 εκατ. ευρώ έφεραν στο ΙΚΑ οι απειλές κατασχέσεων
Το ταμείο προχώρησε σε κατασχέσεις σε 470 μεγαλοοφειλέτες, η συνολική οφειλή των οποίων φθάνει τα 1,95 δισ. ευρώ...

Το μέτρο των κατασχέσεων έβαλε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο το ΙΚΑ, υποχρεώνοντας 135 οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους ύψους 474 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ταμείο προχώρησε σε κατασχέσεις σε 470 μεγαλοοφειλέτες, η συνολική οφειλή των οποίων φθάνει τα 1,95 δισ. ευρώ και αφορά ενεργές και μη επιχειρήσεις.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην είσπραξη του συνόλου των οφειλών προς το ταμείο, θέτοντας σε εφαρμογή του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, καμία από τις εταιρείες που έχουν οφειλές δεν πρόκειται να εξαιρεθεί, ενώ στόχος της διοίκησης του ταμείου είναι η οριστική διευθέτηση του συνόλου των οφειλών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με την αξιοποίηση δύο δυνατοτήτων: της πάγιας ρύθμισης των 36 ή 48 δόσεων και την εφαρμογή του ειδικού διακανονισμού με τη μηνιαία καταβολή επιπλέον του 20% των τρεχουσών εισφορών.

Μέχρι την Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 υποβλήθηκαν συνολικά 10.827 αιτήσεις ενεργών επιχειρήσεων για την υπαγωγή τους στο διακανονισμό των οφειλών τους, με την επιπλέον καταβολή 20% επί των τρεχουσών εισφορών τους.

Η ρύθμιση αφορά το ποσό των 373 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη το ΙΚΑ εισέπραξε 33 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, κατά τον μήνα Ιούλιο εισπράχθηκαν τρέχουσες εισφορές ύψους 985 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 7,8% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο), καθώς και καθυστερούμενες οφειλές 60,5 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 6,24% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).