ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: «Προβληματικό παιδί η Ελλάδα»

Spiegel: «Προβληματικό παιδί η Ελλάδα»
Φως και σκιά σε δύο «αμαρτωλές» χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους: Ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Φως και σκιά σε δύο «αμαρτωλές» χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους: Ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξήρε την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Από την άλλη πλευρά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση που συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά σχεδόν 7%.

Το πιο προβληματικό παιδί της ευρωζώνης δεν τα βγάζει πέρα με την κρίση. Η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε και άλλο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, σύμφωνα με τις ελληνικές στατιστικές αρχές μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Κατά το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, «η συνολική αξιολόγηση είναι πολύ θετική» για την Πορτογαλία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η θετική αξιολόγηση της τρόικας ανοίγει στην Πορτογαλία το δρόμο για την εκταμίευση μιας νέας δόσης του πακέτου ενίσχυσης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από τον Ιούνιο η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει 20 δισ. ευρώ. Μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 3.700 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα βλέπει μεν πρόοδο στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά προειδοποιεί ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση για να πετύχει η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Τα πιο δύσκολα για τη χώρα και τους πολίτες της, δεν έχουν έρθει ακόμα», είπε ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr