ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Σόρος: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο»

Τζ. Σόρος: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο»
Η επίθεση των κερδοσκόπων σε βάρος της Γαλλίας έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγαλο-επενδυτή...

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο», τονίζει ο αμερικανός μεγαλο-επενδυτής κ. Τζόρτζ Σόρος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και οι ευρωπαϊκές αρχές μόλις άρχισαν να την αντιμετωπίζουν στα σοβαρά.»

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι εκτιμά ότι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν βήματα προόδου, για να κερδίσουν όμως τη μάχη των κερδοσκόπων θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο.

Εξάλλου ο Αμερικανός μεγαλο-επενδυτής σημειώνει πως ήδη ξεκίνησε επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Γαλλίας.

«Μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ θα οδηγούσε σε μια ανεξέλεγκτη κρίση του τραπεζικού τομέα», υπογραμμίζει ο κ. Σόρος, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ευρωομολόγου, για να επιτευχθεί η αμοιβαιότητα του χρέους των κρατών.

Σχετικά με μια πιθανή έξοδο κρατών από την ευρωζώνη, πιστεύει ότι, «το ευρώ μπορεί επιβιώσει μετά την έξοδο κρατών, μετρίου μεγέθους, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία. Ωστόσο, η έξοδος της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα οδηγούσε το ευρώ σε κατάρρευση».

Πάντως ο κ. Σόρος συμπληρώνει πως στην περίπτωση, που ένα μικρό κράτος, όπως η Ελλάδα, εγκατέλειπε την ευρωζώνη, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος και κατάρρευση του τραπεζικού του συστήματος.