ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ των κοινών ομολόγων με την Ελλάδα τάσσεται η Αυστρία

Υπέρ των κοινών ομολόγων με την Ελλάδα τάσσεται η Αυστρία
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τάχθηκε σήμερα υπέρ των ελληνικών ομολόγων...

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τάχθηκε σήμερα υπέρ των ελληνικών ομολόγων. Αυτό έγινε μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο Φέιμαν επεσήμανε πως πρόκειται για ένα είδος Ευρωομολόγων, αλλά μόνο για μία χώρα και πως αν όμως όλες οι χώρες εκδώσουν κοινά ομόλογα, θα προέκυπτε ένα ποσό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων Ευρώ, για αυτό και πρόκειται για θεωρητική συζήτηση.

Το ίδιο θεωρητική, είναι, σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, μια οικονομική κυβέρνηση, καθώς θα χρειαζόταν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αλλαγή των Συνθηκών στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτό σημαίνει πως «απλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε μετά το υπουργικό συμβούλιο την αντίθεσή της και την κριτική της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Φινλανδία, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Η κ. Φέκτερ ανέφερε πως η συμφωνία των δύο χωρών δεν αποτελεί «την κατάλληλη προσέγγιση», καθώς «δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια», ενώ τόνισε πως σε σχέση με τις εγγυήσεις θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις χώρες και παρέπεμψε στην πρόταση συμβιβασμού που η ίδια είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης.

Στην επιστολή της εκείνη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε ένα συνδυασμό, της βοήθειας προς τις τράπεζες, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.