ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποχώρησε η Τρόικα - Αγωνία για την έκτη δόση

Αποχώρησε η Τρόικα - Αγωνία για την έκτη δόση
Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις...

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο έλεγχος των εκπροσώπων των δανειστών μας εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς ζήτησαν επιτακτικά από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να προχωρήσει άμεσα σε επιβολή νέων μέτρων, με περικοπές δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τρόπο κάλυψης δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από 1% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων, πράγμα που δεν δέχονται οι ελεγκτές.

Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα σήμερα με σκοπό να επανέλθει μετά τη λήψη αποφάσεων σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα δώσει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ που κανονικά θα εκταμιευόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Επίσης υπάρχει ανησυχία για τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας.