ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος
Όλα τα ακίνητα θα επιβαρυνθούν με ειδικό τέλος που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ...

Την επιβολή ειδικού τέλους 4 ευρώ ανά τετραγωνικό κατά μέσο όρο σε όλα τα ακίνητα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ομολογώντας ταυτόχρονα την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το νέο χαράτσι θα έχει διετή διάρκεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στις ακριβές περιοχές το τέλος θα φτάνει τα 10 ευρώ. Η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να εγγραφεί στο 2011. Σε πολλές δόσεις θα πληρωθεί το 2012. Στόχος να καλυφθούν υστερήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως θα περικοπεί ένας μισθός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, γενικούς γραμματείς και περιφερειάρχες και άλλους αιρετούς άρχοντες ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους εφοπλιστές και τον επιχειρηματικό κόσμο να προσφέρουν στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο η Ελλάδα το 2012 να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η χώρα να είναι θωρακισμένη.

Για να δικαιολογήσει τη λήψη του νέου άδικου μέτρου, επικαλέστηκε τις ασφυκτικές πιέσεις και την αλλαγή στάσης κρατών-μελών της Ευρωζώνης, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έκανε λόγο για οργανωμένη σπέκουλα γύρω από τη δήθεν επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την αστοχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στην αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο υπουργός διέψευσε, πως η λήψη των νέων μέτρων σχετίζεται με την αποχώρηση της Τρόικα από την Ελλάδα.

Επίσης γνωστοποίησε πως ο προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει να ψηφιστεί νωρίτερα και όπως είπε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Για όλες τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν τον κ. Αντώνη Σαμαρά ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του κ. Βενιζέλου.