ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκβιασμοί για την 6η δόση - Ρευστό ως τα μέσα Οκτωβρίου

Εκβιασμοί για την 6η δόση - Ρευστό ως τα μέσα Οκτωβρίου
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπουν χρήματα στα ταμεία...

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Μετά το τέλος του Eurogroup τόσο ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ξεκαθάρισαν η τύχη της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα κριθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αν φυσικά η Ελλάδα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη ότι η χώρα διαθέτει ρευστό μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αν δεν εκταμιευτεί μέχρι τότε η χώρα συνεπάγεται ότι θα πάει σε στάση πληρωμών και θα χρεοκοπήσει.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν δέχονται καμία αλλαγή στους στόχους για το έλλειμμα, ούτε για το 2011 ούτε για το 2012, ενώ έφθασαν και στο σημείο να δηλώσουν πως εάν δούμε πως με τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν πιάνονται οι στόχοι, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κι άλλα μέτρα επιπλέον ώστε να μην υπάρξει καμία απόκλιση από το πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος αν και χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, έκανε γνωστή και την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει κι άλλα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μετά τη συνεδρίαση δήλωσε πως αν δεν γίνουν όλα τώρα, αυτό που θα συμβεί θα είναι δραματικό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, ακύρωσαν τελικά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν για την ερχόμενη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, προτιμώντας να γίνει μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον η επικεφαλής του ΔΝΤ επιθυμεί την παρουσία του κ. Τόμσεν την Τρίτη, όπου θα γίνει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Έτσι παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ ο κ. Παπανδρέου θα γίνει και αποδέκτης παραπόνων για τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Προβληματισμός Γκάιντνερ μετά το Eurogroup

Με ανάμεικτα συναισθήματα φεύγει ο υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ κ.Τ.Γκάιντνερ από το Eurogroup της Πολωνίας. Με εξαίρεση τον πρόεδρο Γιούνκερ και την Ιρλανδική αποστολή, το πιθανότερο είναι πως ο Αμερικανός υπουργός θεωρεί πια τους Ευρωπαίους κακούς οικοδεσπότες.

Φυσικά κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί στην Πολωνία.

«Οι ΗΠΑ θα κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μεγαλώνοντας την ανασφάλεια.
«Σταματήστε την κακοφωνία – σταματήστε τις δηλώσεις περί διάλυσης της ευρωζώνης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, η έκκληση για γρήγορες και ξεκάθαρες κινήσεις , όπως είναι φυσικό δεν εισακούστηκαν.