ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bild: Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή

Bild: Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή
Το υποθετικό σενάριο μιας «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας και αποχώρησής της από την ευρωζώνη εξετάζει η γερμανική εφημερίδα Bild...

Το υποθετικό σενάριο μιας «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας και αποχώρησής της από την ευρωζώνη εξετάζει η γερμανική εφημερίδα Bild, που επιχειρεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει μια Παρασκευή, αργά το απόγευμα –για να αποφευχθεί ο πανικός στις χρηματαγορές- ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Επίσης, ανακοινώνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, με την παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 30 έτη καθώς και την επαναφορά της δραχμής, με ισοτιμία 1 προς 10 ευρώ.

Αμέσως μετά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας αλλά και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές για λίγες μέρες. Η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλλει περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων, για να αποφύγει νέες εκροές στο εξωτερικό, ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες, για να πάρουν τις καταθέσεις τους.

Η νέα δραχμή δεν διαφέρει με τα χαρτονομίσματα του ευρώ, που φέρουν μια ειδική σήμανση. Ακολουθεί υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα προϊόντα να γίνονται απλησίαστα. Οι υψηλές τιμές ενισχύουν τη μαύρη αγορά νομισμάτων και εμπορευμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr