ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν επιθυμεί στάση πληρωμών στην Ελλάδα η Μέρκελ

Δεν επιθυμεί στάση πληρωμών στην Ελλάδα η Μέρκελ
Το να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη...

Το να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη και μπορεί να προκαλούσε μετάδοση της κρίσης όπως έγινε μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή.

«Πρέπει να κάνουμε βήματα που μπορούμε να ελέγχουμε» είπε η Μέρκελ, κάνοντας παραλληλισμό μεταξύ της ελληνικής κατάστασης και της Lehman, της τράπεζας, η χρεοκοπία της οποίας ξεκίνησε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

«Όμως, αυτό που δεν μπορούμε να πράξουμε, είναι να καταστρέψουμε το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στο μέσον της πορείας και να πάμε σε μια κατάσταση, όπου θα λένε, αφού το κάναμε αυτό στην Ελλάδα (σ.σ.: μια στάση πληρωμών), τότε θα το κάνουμε και για την Ισπανία, για το Βέλγιο, ή για όποια άλλη χώρα. Τότε, λοιπόν, ούτε ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα βάζει, πια, χρήματα στην ΕΕ τόνισε η καγκελάριος σε έντευξη στο δημοφιλές τηλεοπτικό πολιτικό πρόγραμμα του δημοσιογράφου Guenthner Jauch.

Εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «εμπιστεύεται το ΔΝΤ», ως προς τον τρόπο διαχείρισης απ αυτό της κρίσης του ελληνικού χρέους, αλλά και «πιστώνει» τη θέση του ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος είναι «βιώσιμο».

Τέλος, η κ. Μέρκελ απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι "δεν διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό απ την ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, του EFSF.