ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμη να στηρίξει την ευρωζώνη η Ιαπωνία

Έτοιμη να στηρίξει την ευρωζώνη η Ιαπωνία
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιουν Αζούμι τόνισε σήμερα πως η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα...

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιουν Αζούμι τόνισε σήμερα πως η χώρα του είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να κατευνασμό των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο Γιουν Αζούμι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο πως: «Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία»,
Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών αναφερόταν στην αγορά από την Ιαπωνία νέων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των πόρων του ΕΤΧΣ, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα κεφάλαιο που δεν επαρκεί για τη στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που απειλούνται επίσης από την κρίση χρέους.

Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας.

Τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα μετά την Κίνα.