ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα η Τρόικα με άγριες διαθέσεις

Στην Αθήνα η Τρόικα με άγριες διαθέσεις
Περίπου ένα μήνα μετά την αποχώρηση από την Αθήνα και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις...

Περίπου ένα μήνα μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν σήμερα με… άγριες διαθέσεις.

Η απόφαση για την επιστροφή της τρόικας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Τα στελέχη της τρόικας θα περάσουν από «κόσκινο» τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας εστιάζοντας κυρίως σε τέσσερεις τομείς.

Ο πρώτος αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, την εργασιακή εφεδρεία και τις καταργήσεις οργανισμών. Ο δεύτερος θα αφορά τα οικονομικά των ταμείων, τις συντάξεις και το εφάπαξ, ενώ ο τρίτος θα αφορά τα έσοδα. Επί τάπητος θα τεθούν και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τις αποδείξεις και γενικότερα ο σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος.

Όσα στελέχη της Κομισιόν έχουν ασχοληθεί με τις εφορίες και τα τελωνεία, έχουν εξοργιστεί, καθώς βλέπουν ότι όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν αλλά ο τρόπος που λειτουργούν δεν έχει αλλάξει.

Οι δανειστές έχουν σκοπό να μην «χαριστούν» σε κανέναν, ελέγχοντας εξονυχιστικά κάθε τομέα, ώστε να διαπιστώσουν εάν οι δεσμεύσεις και οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, Παπανδρέου και Βενιζέλος, θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και αυτό διότι η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ διεμήνυσε μόλις χθες ότι «θα πρέπει πρώτα να δούμε την έκθεση της τρόικας και μετά θα πάρουμε αποφάσεις».