ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: «Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά»

Ολλανδία: «Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά»

Το θρίλερ της έκτης δόσης συνεχίζεται , με τα τελεσίγραφα να πέφτουν βροχή σχετικά με την εκταμίευση της έκτης δόσης.


«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις η στάση Σαμαρά, ο οποίος αρνείται να υπογράψει την επιστολή που ζητούν οι Ευρωπαίοι και η οποία θα δεσμεύει την χώρα και μετά την «θητεία» της μεταβατικής κυβέρνησης.
Όπως φαίνεται η επιστολή που έδωσε χθες η ΝΔ στην δημοσιότητα, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς απέστειλε προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν αρκεί για τους εταίρους μας, οι οποίοι καταλογίζουν αντιφατική συμπεριφορά στον πρόεδρο της ΝΔ.

Το νέο τελεσίγραφο, μετά από αυτό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, έρχεται αυτή την φορά από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ , ο οποίος και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Τιο μήνυμα του Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρο: Οι υπογραφές να έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι την Τρίτη 29 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Αυτή η ημερομηνία φαίνεται να είναι η καθοριστική για την έκτη δόση, καθώς όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος: «ελπίζω έως τις 29 Νοεμβρίου να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όποτε και πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να τρέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα» σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό συνομίλησε χθες με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον κ. Ολι Ρεν.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο ανυπόμονος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών De Jager με δηλώσεις του στο RTL.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ζήτησε την Τρίτη την έγγραφη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για εφαρμογή της πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

"Πρέπει να γίνει σαφές ότι πρέπει να υπάρχει και η δέσμευση του αρχηγού του μεγαλύτερου (ελληνικού) κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο, το να λες ότι οι δηλώσεις σου αρκούν. Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κυρίου Σαμαρά", δήλωσε ο De Jager. "Αλλιώς δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση".

Ο De Jager αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Γερμανία και τη Φινλανδία την Παρασκευή στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και της εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Η αντίδραση ΝΔ και Παπαδήμου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης τόνισε σήμερα πως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με την σειρά του, δήλωσε χθες μετά την συνάντηση με τον Μπαρόζο πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει έγγραφες δεσμεύσεις. Πέταξε όμως το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς ,δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο τρόπος με τον οποίο θα παρασχεθούν οι διαβεβαιώσεις είναι θέμα των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.