ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως δεν είναι απαραίτητες

BofA: Οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως δεν είναι απαραίτητες

Η Ελλάδα έχει ακόμη ένα «πολύ μικρό παράθυρο» ευκαιρίας, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Bank of America – Merrill Lynch, που αναφέρεται και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, τη στιγμή που η κρίση έχει μεταδοθεί και στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, τότε οι εκλογές ουσιαστικά δεν είναι απαραίτητες.

Επί της ουσίας, η Ελλάδα θα πρέπει να κατοχυρώσει μια σειρά ενεργειών. Να λάβει την έκτη δόση πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, να κλείσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με υψηλό ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να γίνουν εκλογές, που θα βγάλουν μια ισχυρή κυβέρνηση, μάλλον συνασπισμού, που θα εφαρμόσει με ικανοποιητικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, που θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι το 2014.

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι η μη περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής εκλογών, η Bank of America –Merrill Lynch αναφέρει ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να μετατεθεί, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί με βάση την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, οι πρόωρες εκλογές μπορούν να εξελιχθούν σε αρνητικό παράγοντα για τη χώρα, ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που θα επιτείνει την πολιτική αστάθεια.

Μάλιστα, εάν οι συζητήσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού αποτύχουν, τότε πιθανόν θα ακολουθήσουν νέες εκλογές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.