ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμοιβές 31 εκατ. ευρώ στους συμβούλους για το κούρεμα!

Αμοιβές 31 εκατ. ευρώ στους συμβούλους για το κούρεμα!

Μόνο…31 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει το δημόσιο για τις εργασίες και τις συμβουλές δύο εταιρειών για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής την 21η Ιουλίου.

Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση την ώρα που η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, συνεχίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης Παπανδρέου, εξακολουθεί να επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα η απόφαση του Ιουλίου δεν εφαρμόστηκε για την Ελλάδα, καθώς γρήγορα ξεπεράστηκε από τις αγορές και αντικαταστάθηκε από αυτή της 26ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα με απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη στις 31 Οκτωβρίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα (δείτε το επισυναπτόμενο pdf), το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει ως αμοιβές 6 εκατ. ευρώ στο δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMILTON LLP (νομικός σύμβουλος) και τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ στην Lazzard (χρηματοοικονομικός σύμβουλος).

Η διεθνής τράπεζα μάλιστα είναι γνωστή για τις ειδικές αποστολές που αναλαμβάνει σχετικά με χώρες που βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης .

Είναι αυτή η τράπεζα, που από τον Φεβρουάριο του 2010, έχει αναλάβει επισήμως, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με κυρίαρχο ρόλο στην μνημονιακή κατεύθυνση που πήρε η χώρα, με σημαίνουσες παρεμβάσεις στην ομολογουμένως πρόχειρη σύνταξη της «συνταγής» εξόδου από τη παγίδα χρέους , που μετεξελίχθηκε σε παγίδα δανεισμού, αλλά και την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων σε συνθήκες πλήρους υποτίμησης των αξιών και της χρηματιστηριακής θέσης των επιχειρήσεων και των υποδομών του ελληνικού δημοσίου, που δημιουργήθηκαν και δεν προϋπήρχαν.

Να τονιστεί ότι οι αμοιβές αυτές αφορούν το PSI της 21ης Ιουλίου για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21% και όχι το PSI+ που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και ανεβάζει τη συνολική αναδιάρθρωση στο 50%.