ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ - Σαρκοζί για τη θωράκιση της ευρωζώνης

Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ - Σαρκοζί  για τη θωράκιση της ευρωζώνης

Καθοριστικής σημασίας για το θέμα της θωράκισης της ευρωζώνης θεωρείται η σημερινή συνάντηση στο Παρίσι του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η διαμόρφωση της πρότασης που θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και της επιβολής ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.

Η Γερμανία δίνει έμφαση στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι με το οποίο η Γαλλία αρχικά διαφωνούσε, φαίνεται όμως να συμβιβάζεται υπό το φόβο της μη απόσπασης της γερμανικής αλληλεγγύης.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συναντήσεις και διεργασίες.

Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ξεκινά την επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους αξιωματούχους θα βρεθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα «οι προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης».

Πρώτος σταθμός θα είναι η Γερμανία, όπου ο κ. Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν. Ο κ. Γκάιτνερ θα έχει επίσης συνομιλίες με το νεοεκλεγέντα Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του την Πέμπτη στο Μιλάνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί επίσης η τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ, ενώ στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας.

Η εβδομάδα θα κλείσει με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή με στόχο μια συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.