ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή προσέγγιση για το PSI, μεγάλη καθυστέρηση για τη BlackRock

Μικρή προσέγγιση για το PSI, μεγάλη καθυστέρηση για τη BlackRock

Ένα πρώτο θετικό στοιχείο από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το μείζον θέμα του PSI διαφάνηκε στον ορίζοντα το τελευταίο 24ωρο.

Το τελευταίο των συζητήσεων, σε αυτή τη φάση, οι οποίες διεκόπησαν για να συνεχισθούν και πάλι από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα αναχώρησε από την Αθήνα.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις κλειστές συσκέψεις που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο 3ημερο, αναφέρουν ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές σημειώθηκε μια προσέγγιση, έστω μικρή, στο θέμα του επιτοκίου, που είναι και το βασικό το οποίο τις χωρίζει.

Η πλευρά της κυβέρνησης δείχνει να μεταπείθεται και να αποδέχεται την ιδέα ότι η απόδοση για όσους συμμετάσχουν στη διαδικασία θα πρέπει να είναι υψηλότερη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή που ζητείτο εξ αρχής.

Και αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπου και οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να συμβιβάζονται με την ιδέα.

Αντιθέτως, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος όσον αφορά την έκθεση συμπερασμάτων της αμερικανικής εταιρίας BlackRock, η οποία συνεχίζει τον έλεγχο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι και αυτή την ώρα, δεν έχει παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας κανένα draft, έστω, της έκθεσης, γεγονός το οποίο προκαλεί απορία, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το αργότερο αρχές με μέσα Δεκεμβρίου, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό το οποίο επισήμως γίνεται γνωστό είναι ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο».

Ανεπισήμως όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι έχει δοθεί νέα παράταση, μετά την απόφαση να ελεγχθούν και οι συνδεδεμένες με τράπεζες off shore εταιρίες, για τις οποίες εκφράζονται υπόνοιες ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυξήσεις κεφαλαίου συγκεκριμένων τραπεζών το τελευταίο διάστημα…