ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ρόμνεϊ κέρδισε τις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Ο Ρόμνεϊ κέρδισε τις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε στο παρά πέντε το Σάββατο την εσωκομματική ψηφοφορία η οποία διεξήχθη στο Μέιν στο πλαίσιο της διαδικασίας για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Καταλαμβάνοντας το 38% των ψήφων, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης χρειαζόταν αυτή τη νίκη έπειτα από τρεις συνεχείς ήττες. Ωστόσο, η διαφορά του από τον δεύτερο Ρον Πολ ήταν μόλις 196 ψήφοι.

Ο Ρον Πολ, μέλος του Κογκρέσου από το Τέξας, κέρδισε το 36%, ο υπερσυντηρητικός Ρικ Σαντόρουμ 18% και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς μόλις το 6% των ψήφων.

Για να αποφύγει μία ακόμη ήττα, την τέταρτη συνεχόμενη τον Φεβρουάριο, ο Ρόμνεϊ μετέβη στο Μέιν την Παρασκευή και έμεινε μέχρι χθες για να είναι παρών στην ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογών, οι οποίες διήρκησαν μία εβδομάδα στην πολιτεία αυτή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εσωκομματικών ψηφοφοριών που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής ο Ρόμνεϊ έχει κερδίσει σε τέσσερις πολιτείες: το Νιου Χάμσαϊρ, τη Φλόριντα, τη Νεβάδα και το Μέιν. Τέσσερις νίκες έχει καταγράψει και ο Σαντόρουμ στο Μισούρι, τη Μινεζότα, την Άιοβα και το Κολοράντο, ενώ ο Γκίνγκριτς έχει κερδίσει στη Νότια Καρολίνα.

Οι επόμενες προκριματικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 28 Φεβρουαρίου στην Αριζόνα και την πολιτεία απ' όπου κατάγεται ο Ρόμνεϊ, το Μίσιγκαν.

Όμως η μεγάλη αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών θα είναι στις 6 Μαρτίου, οπότε διεξάγεται εσωκομματική ψηφοφορία ταυτόχρονα σε 11 πολιτείες.