ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης φιλάνθρωπος «στοιχειώνει» γερμανική πόλη

Μυστηριώδης φιλάνθρωπος «στοιχειώνει» γερμανική πόλη

Ένας ανώνυμος ευεργέτης έχει ξοδέψει περισσότερες από 300 χιλιάδες ευρώ σε μια σειρά δωρεών, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στη γερμανική πόλη Μπραουνσβάιγκ, στην Κάτω Σαξονία.

Αρκετοί κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει ανυπόγραφους φακέλους με χρήματα, που τους βρίσκουν στα ταχυδρομικά κουτιά των σπιτιών τους ή ακόμα και στο κατώφλι της πόρτας τους. Κάποιες φορές, οι φάκελοι περιέχουν και οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ξοδέψουν τα χρήματα.

Στην περίπτωση ενός ιερέα, ο φάκελος βρισκόταν ανάμεσα στα στασίδια της εκκλησίας.

Ο ανώνυμος «καλός Σαμαρείτης», όπως έχουν ονομάσει τον φιλάνθρωπο οι κάτοικοι, φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά το γερμανικό φορολογικό σύστημα, καθώς οι δωρεές του δεν ξεπερνούν ποτέ στο σύνολο τις δέκα χιλιάδες ευρώ, που είναι το αφορολόγητο όριο.

Ο πρώτος κάτοικος του Μπραουνσβάιγκ που έλαβε φάκελο με μετρητά ήταν ένας άνδρας, από το σπίτι του οποίου κλέφτες «σήκωσαν» αρκετές χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια, παραλήπτες ανώνυμων φακέλων έγιναν ένα συσσίτιο απόρων, ένα ανάπηρο αγόρι και ένα μουσείο.

Η ταυτότητα του φιλάνθρωπου παραμένει άγνωστη. Κάποιοι από τους κατοίκους πιστεύουν ότι πρόκειται για εγκληματία, ο οποίος «πνιγμένος» από τύψεις μοιράζει τα χρήματα που απέκτησε από παράνομες ενέργειες. Άλλοι, πάλι, λένε ότι πίσω από τις δωρεές κρύβεται κάποιος ηλικιωμένος πλούσιος, ο οποίος δεν έχει μπροστά του πολύ ζωή ακόμα.

Το μόνο στοιχείο γι' αυτόν είναι ότι διαβάζει την τοπική εφημερίδα 'Braunschweiger Zeitung', καθώς πολλές από τις δωρεές έχουν παραλήπτες ανθρώπους για τους οποίους έχει γράψει η εφημερίδα.