ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία στηρίζει τον Κόφι Ανάν

Η Γαλλία στηρίζει τον Κόφι Ανάν

Η Γαλλία πρότεινε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα προσχέδιο απόφασης με το οποίο εκφράζεται η στήριξη του Οργανισμού στην αποστολή του Κόφι Άναν στη Συρία, όπως ανέφεραν διπλωμάτες.


Να σημειωθεί πως αν το προσχέδιο αυτό, εγκριθεί θα έχει ισχύ προεδρικής διακήρυξης, συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου.

Η προεδρική διακήρυξη είναι μια απόφαση που λαμβάνεται ομόφωνα αλλά έχει μικρότερο ειδικό βάρος από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Στόχος είναι να βρεθεί κοινό πεδίο συνεννόησης και να απευθύνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο συριακό καθεστώς», όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την προσδοκία του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα εκφράσει γρήγορα την υποστήριξή του στις ενέργειες του Κόφι Άναν για τον τερματισμό της αιματηρής καταστολής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» με απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας βιώσιμης και ειρηνικής λύσης στο συριακό πρόβλημα.

Να υπενθυμιστεί πως την 1η Μαρτίου τα 15 μέλη του Συμβουλίου είχαν ζητήσει με διακήρυξή τους να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του προσωπικού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.