ΚΟΣΜΟΣ

«Σε 2-3 χρόνια» η επόμενη πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

«Σε 2-3 χρόνια» η επόμενη πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

Η συντριβή του πυραύλου της Βόρειας Κορέας στην Κίτρινη Θάλασσα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποτυχιών στο πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ειδικός στη διαστημική και αεροναυπηγική, Κρίστιαν Λάρντιερ, μέλος της διεθνούς δημοσιογραφικής αποστολής στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση ότι «για τη Βόρεια Κορέα αυτό είναι πρόβλημα, το πρόγραμμα αυτό τρέχει 20 χρόνια και έχουν κάνει ήδη τρεις αποτυχημένες εκτοξεύσεις».

«Όμως δεν θα το βάλουν κάτω. Θα προσπαθήσουν να βρουν το λόγο της αποτυχίας, θα διορθώσουν το πρόβλημα και θα ξαναδοκιμάσουν σε δύο με τρία χρόνια», εξήγησε ο Λάρντιερ στο CNN.

Σύμφωνα με τον Λάρντιερ, «η σημερινή εκτόξευση προφανώς αντιμετώπισε πρόβλημα στο πρώτο στάδιο, σε δύο πιθανούς τομείς: στο σύστημα προώθησης ή πλοήγησης».

«Αν το σύστημα προώθησης αποτύχει ο πύραυλος εκρήγνυται, ενώ αν υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης και ο πύραυλος αποκλίνει της τροχιάς του, τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής».

Η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε νωρίτερα ότι «απέτυχε να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος παρατήρησης» και ότι ερευνούνται τα αίτια της αποτυχίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από τα θραύσματα του δορυφόρου.

Σύμφωνα με τη βορειοκορεατική κυβέρνηση, η εκτόξευση αποσκοπούσε στο να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, προς τιμή της 100ης επετείου από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι δυτικές δυνάμεις θεώρησαν εξαρχής την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ ως δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Ιαπωνικό περιοδικό ανέφερε σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι μέρος της πολιτικής διαθήκης του Κιμ Γιονγκ Ιλ επισήμαινε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το πυρηνικό και πρόγραμμα της χώρας και η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Τα όπλα αυτά «είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Να είστε πάντα σε εγρήγορση» φέρεται να έγραψε ο εκλιπόντας ηγέτης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό «Σουκάν Μπουνσούν». Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι ο Λι Γιουν-Κεόλ, διευθυντής του νοτιοκορεατικού κέντρου ερευνών NKSIS, έλαβε γνώση των τελευταίων επιθυμιών του Κιμ Γιονγκ Ιλ από ένα «πρόσωπο που βρισκόταν πολύ κοντά σε έναν υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο».

Διαβάστε επίσης:

Παραδέχτηκε η Πιονγιάνγκ την πτώση του πυραύλου