ΚΟΣΜΟΣ

Η στιγμή της αλήθειας για τον Νικολά Σαρκοζί

Η στιγμή της αλήθειας για τον Νικολά Σαρκοζί

Δεκαεννέα ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, οι Γάλλοι της Νότιας Αμερικής άρχισαν να ψηφίζουν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που Γάλλοι υπήκοοι στο εξωτερικό δεν θα ψηφίσουν την ίδια ημέρα. Όλη Αμερική και οι Αντίλλες θα ψηφίσουν το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 18.00μμ», δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης από το προξενείο της Γαλλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η αλλαγή στην ημερομηνία των εκλογών έχει ως στόχο να επιτρέψει στους Γάλλους πολίτες στο εξωτερικό να ψηφίζουν υπό τους ίδιους όρους με εκείνους της μητρόπολης, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Λόγω της διαφοράς της ώρας, οι πρώτοι Γάλλοι που θα ψηφίσουν είναι αυτοί που κατοικούν σε χώρες της Νότιας Αμερικής στις ακτές του Ατλαντικού.

Στη Γαλλία τώρα, όσο πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες αυξάνεται η πίεση στον Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις υπολείπεται στον πρώτο γύρο τρεις μονάδες του βασικού αντιπάλου του και υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος, στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή, είπε «Αυτή είναι η στιγμή που οι Γάλλοι θα πουν την αλήθεια», απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζεται πλέον από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ως «απελπισμένος». Λίγες ημέρες νωρίτερα εκτόξευε απειλές κενές περιεχομένου προς τους Γάλλους ψηφοφόρους, λέγοντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας ότι αυτές οι εκλογές «θα δώσουν στον καθένα ένα μάθημα».

Στη συνέχεια η οργή του στράφηκε στην αρμόδια επιτροπή για τους κανονισμούς της προεκλογικής διαδικασίας. Ένας έξαλλος Σαρκοζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι όλοι οι δέκα υποψήφιοι είχαν ίσο μερίδιο στον τηλεοπτικό χρόνο, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς θα λάβουν πολύ μικρά ποσοστά.

Ανάμεσα στους συνυποψήφιους με τους οποίους ο πρόεδρος της Γαλλίας μοιράστηκε τον τηλεοπτικό χρόνο είναι για παράδειγμα και ο εκκεντρικός Ζακ Σεμινάντ, ο οποίος μεταξύ άλλων θέλει να κατασκευάσει ένα «θερμοπυρηνικό διάδρομο» μεταξύ της Γης και του Άρη... Πώς να μην είναι «εκτός εαυτού» ο Σαρκοζί, τη στιγμή που η επανεκλογή του μοιάζει τουλάχιστον αβέβαιη.

Διαβάστε επίσης:

Οι Γάλλοι έπαθαν «Σαρκο-φοβία»