ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος πιανίστας αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία

Τούρκος πιανίστας αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία

Την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ο διεθνούς φήμης Τούρκος πιανίστας, Φαζίλ Σάι, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση του ισλαμικού συντηρητισμού στην Τουρκία.

«Είμαι 100% αποκλεισμένος από την τουρκική κοινωνία. Πιστεύω πως ήλθε ο καιρός να εγκατασταθώ στην Ιαπωνία», είπε ο Σάι, ο οποίος δηλώνει θύμα μια κοινωνικής αδιαλλαξίας και λογοκρισίας των έργων του από το καθεστώς.

«Όταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχτηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος», τόνισε ο Σάι σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Ο πιανίστας είχε προκαλέσει την οργή των συντηρητικών στην Τουρκία με τα σχόλιά του στο Twitter, τα οποία περιείχαν αιχμές κατά του Ισλάμ. Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Σαμίλ Ταγιάρ, προσέβαλε ανοιχτά τη μητέρα του λέγοντας ότι «βγήκε από οίκο ανοχής», προκαλώντας αναταραχή στην πολιτική τάξη, τον Τύπο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Εάν καταδικαστώ σε φυλάκιση, η καριέρα μου θα τερματιστεί», προσέθεσε ο 41χρονος μουσικός, ο οποίος περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ανάμεσα σε δυο ηπείρους.

Η τουρκική νομοθεσία τιμωρεί την «προσβολή των θρησκευτικών αξιών» σε ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι ένα έτος.