ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη ομοφυλόφιλη στρατηγός!

Η πρώτη ομοφυλόφιλη στρατηγός!

Η 49χρονη στρατιωτικός του αμερικανικού στρατού Τάμι Σμιθ έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη ομοφυλόφιλη αξιωματικός που κατακτά το βαθμό του στρατηγού.

Η προαγωγή της έγινε την Παρασκευή 10 Αυγούστου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Γυναικών στο Arlington.

Τα χρυσά αστέρια της απένειμε η επί δεκαετία σύντροφός της και από το το 2011 επισήμως σύζυγος της, Τρέισι Χέπνερ.

Με το νέο της βαθμό η Τάμμι Σμίθ ανέλαβε αναπληρωτής διοικητής του Γραφείου Αποθεματικού του αμερικανικού στρατού, στην Ουάσινγκτον.

Η προαγωγή της έρχεται μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να καταργήσει το μέτρο "Don’t ask, don’t tell" (DADT), που είχε θεσπίσει το 1993 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και απαγόρευε στους στρατιωτικούς να δηλώνουν ανοιχτά την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργούσε διακρίσεις στις τάξεις του στρατού και κατόπιν αυτού ψήφισε για την κατάργησή της. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη σχετική απόφαση στις 22 Δεκεμβρίου 2010, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Σεπτεμβρίου 2011.

"Όλα αυτά δεν ασκούν επιρροή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτό. Εκείνο που έχει σημασία είναι η υπεράσπιση των αξιών του Στρατού και την ευθύνη που φέρουμε", δήλωσε η στρατηγός στην εφημερίδα "Stars and stripes". "Για μένα, το σημαντικό στην ιστορία είναι οι ίσες ευκαιρίες που προσφέρονται".