ΚΟΣΜΟΣ

Οι περίεργες επενδύσεις των μονομάχων του Λευκού Οίκου

Οι περίεργες επενδύσεις των μονομάχων του Λευκού Οίκου

Οι «χρυσοί» χορηγοί του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ είναι η μία πλευρά του νομίσματος των αμερικανικών εκλογών, καθώς κάθε φορά γίνονται αφορμή για να αποκαλυφθεί η διάσταση λόγων και πράξεων του προέδρου και του υποψήφιου προέδρου, όταν το θέμα είναι τα –δικά τους- λεφτά.

Το γεγονός ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι ένας βαθύπλουτος Αμερικανός με ευρεία γκάμα επενδυτικών επιλογών είναι γνωστό. Και ο Δημοκρατικός Ομπάμα, όμως, δεν πάει πίσω.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ντιμπέιτ, οι δύο μονομάχοι αντάλλαξαν μπηχτές για τις επενδύσεις τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα. «Κύριε πρόεδρε, έχετε κοιτάξει τη σύνταξή σας;», ρώτησε ο Ρόμνεϊ τον Αμερικανό πρόεδρο. «Δεν κοιτάζω τη σύνταξή μου. Δεν είναι τόσο μεγάλη σαν τη δική σας», απάντησε σκωπτικά ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα πράγματι έχει ένα συνταξιοδοτικό fund αξίας 50 έως 100.000 δολαρίων, μέσω του οποίου έχει επενδύσει σε εταιρείες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε τομείς που αντιτίθενται στις πολιτικές του θέσεις. Οι αμφιλεγόμενες επιλογές του αφορούν κολέγια, που έχουν ιδιωτικοοικονομικό χαρακτήρα και όχι μη κερδοσκοπικό, όπως και εταιρείες που στρέφονται κατά των αμβλώσεων.

Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Ομπάμα αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι της περιουσίας του. Σύμφωνα με την τελευταία φορολογική του δήλωση, το πρώτο ζευγάρι των ΗΠΑ έχει επενδύσει 325.000 δολάρια σε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο fund, που αφορά τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Επίσης, η Μισέλ και ο Μπαράκ έχουν κοντά στα 5 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Ρόμνεϊ, από την άλλη, έχει κατηγορηθεί για επενδύσεις σε offshore εταιρείες και μετοχές σε επιχειρήσεις εχθρικές προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας βλαστοκυττάρων ή σε κινεζικές πετρελαϊκές. Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, το 2006 φέρεται να είχε μετοχές αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων σε κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, παρόλο που ήδη από τότε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε ξεκινήσει την επιθετική του ρητορική κατά του εβραϊκού κράτους.

Η επενδυτική δραστηριότητα του Μιτ Ρόμνεϊ είναι αξιοσημείωτη και στον «υπ' αριθμόν ένα εχθρό της Αμερικής», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος το Μάρτιο, τη Ρωσία. Ο Ρόμνεϊ φέρεται να έβγαλε εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας αμερικανικές και βρετανικές καπνοβιομηχανίες να μπουν στη ρωσική αγορά κατά τη δεκαετία του '90. Τότε ο Ρόμνεϊ ως διευθυντής μιας εταιρείας συμβούλων στρατηγικής με έδρα τη Βοστόνη, βοήθησε καπνοβιομηχανίες να κυριαρχήσουν στη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με μια έκθεση, που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα «The Moscow Times», η εταιρεία του Ρόμνεϊ βοήθησε να οργανωθούν «ανώνυμες μεταφορές μετρητών για να κρατηθούν μυστικές από τους ανταγωνιστές και τις τοπικές οικονομικές αρχές μεγάλες συμφωνίες». Στέλεχος της εταιρείας δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα ότι ο Ρόμνεϊ ασχολούνταν ο προσωπικά με το πρότζεκτ.

Πιο πρόσφατα, ο Ρόμνεϊ επένδυσε στη Gazprom, το ρωσικό γίγαντα ενέργειας, και τη ρωσική μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο Yandex. Οι κινήσεις αυτές πυροδότησαν κριτική εναντίον του για έλλειψη πατριωτισμού και ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Τις μετοχές του στη Yandex πούλησε τον Μάιο του 2011. Ο Ρόμνεϊ έχει επενδύσει επίσης στην κινεζική εκδοχή του YouTube, Youku και στην πετρελαϊκή CNOOC, όπως και σε μια ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας.

Και χρηματοδότης «συνωμοσιολόγων»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και μία δωρεά του ίδιου το Ρόμνεϊ σε ένα υπερσυντηρητικό κολέγιο της Γιούτα, ιδρυτής του οποίου ήταν ένας περιθωριακός υποστηρικτής θεωριών συνομωσίας. Στόχος του κολεγίου ήταν η διδασκαλία και η συνέχεια του έργου του W. Cleon Skousen. Ο τελευταίος ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του αντιλήψεις. Η «πολιτική» του φιλοσοφία ήταν ένα μείγμα θρησκοληψίας, ρατσισμού και θεωριών συνωμοσίας: υποστήριζε ότι οι «Πατέρες του Έθνους» που συνέταξαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και θεμελίωσαν το πρώτο σύνταγμα, ήταν απευθείας απόγονοι των «Χαμένων Φυλών του Ισραήλ». Επίσης, πίστευε ότι τα νήματα του κόσμου κινεί μια διεθνής μυστική οργάνωση τραπεζιτών, ενώ έγραψε και ένα βιβλίο για «τις ευλογίες της δουλείας». Ο Skousen που πέθανε το 2006 δίδαξε τον Ρόμνεϊ στο Brigham Young University. Η οικονομική στήριξη του Ρόμνεϊ σε αυτό το κολέγιο δεν συνάδει ούτε με τη θρησκευτική του ταυτότητα, καθώς η εκκλησία των Μορμόνων όπου ανήκει δεν αναγνωρίζει το αμφιλεγόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Διαβάστε επίσης:

Ισόπαλοι λίγο πριν το τέλος Ομπάμα-Ρόμνεϊ

Νίκη του Ομπάμα προβλέπει ο «γκουρού» της στατιστικής

Τα περισσότερα χρήματα δαπάνησε ο Ομπάμα για τις εκλογές