ΚΟΣΜΟΣ

Το σπίτι που έσκισε στα δύο ο τυφώνας Σάντι ανήκει σε ομογενή

Το σπίτι που έσκισε στα δύο ο τυφώνας Σάντι ανήκει σε ομογενή

Σαν φάντασμα που αγναντεύει τη θάλασσα στέκεται μισοερειπωμένο το σπίτι του ομογενή Τζον Ζώη, στο Νιου Τζέρσεϊ, που έγινε σύμβολο της καταστροφικής μανίας του τυφώνα Σάντι.

Πριν από έξι μήνες, όταν ο 34χρονος πωλητής αυτοκινήτων μετακόμιζε με τη φίλη του στο παραθαλάσσιο Γιούνιον Μπιτς του Νιου Τζέρσεϊ, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το «σπίτι των ονείρων τους» σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταστρεφόταν.

Ο Τζον Ζώης σκόπευε να κάνει την επιβλητική διώροφη κατοικία το σπιτικό όπου θα ανέτρεφε την οικογένειά του, μαζί με τη σύντροφό του, Μέριντιθ Σροάζμπερ.

Τώρα, το μισό σπίτι έχει καταρρεύσει, η μία του πλευρά έχει μεταποιηθεί σε σωρό ερειπίων από τη μανία του τυφώνα Σάντι, ο οποίος κατάστρεψε πάνω από 200 σπίτια σε αυτή την παραλιακή πόλη. Η εικόνα του μισού σπιτιού τραβάει σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των φωτογράφων. Μάλιστα, δημοσιεύθηκε σε πολλά έντυπα και έγινε το εξώφυλλο του περιοδικού «Newsweek».

Το σπίτι έχει μακρά ιστορία. Οικοδομήθηκε το 1855. Μερικοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι «το σπίτι της πριγκίπισσας», όπως είναι γνωστό στην περιοχή, ήταν κάποτε μέρος ελεύθερης έκφρασης ή ακόμα και οίκος ανοχής. Από τότε, μέχρι σήμερα, το σπίτι άντεξε σε πολλές μπόρες και καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τρομερού τυφώνα, 3ης κατηγορίας, του 1938, που χτύπησε την περιοχή.

Το 1994 αγοράστηκε από τον Κωνσταντίνο και τη Βαρβάρα Ζώη, πατέρα και θεία του Τζον Ζώη. Το αγόρασαν τότε προς 117.900 δολάρια. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Ζώης το θεώρησε θαυμάσια αγορά.

Ο κ. Ζώης, ο οποίος διδάσκει Μετεωρολογία στο πανεπιστήμιο Kean, πίστευε ότι έχοντας επιβιώσει το σπίτι, έπειτα από τόσα πολλά, δεν θα έπεφτε τώρα. «Δεν μπορούσα να διανοηθώ, ούτε μία στο εκατομμύριο, ότι το σπίτι θα μπορούσε να υποστεί την τωρινή καταστροφή», τονίζει.

Την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια επέστρεψε στο Γιούνιον Μπιτς, με δύο αρχιτέκτονες κι έναν εργολάβο, για να διερευνήσουν εάν κάποια μέρη της οικοδομής θα μπορούσαν να διασωθούν. Οι αρχιτέκτονες είναι αισιόδοξοι για την επανοικοδόμηση του σπιτιού, βάσει των προδιαγραφών ασφαλείας που υπαγορεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών.

Η κ. Ζώη έμεινε κατάπληκτη όταν είδε ότι το υπνοδωμάτιο στον δεύτερο όροφο είχε μείνει εντελώς ανέγγιχτο. Ανέβηκε από την κατεστραμμένη μεριά του σπιτιού, για να πάρει ό,τι μπορούσε, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού με χρυσαφικά και δύο αγαλματιδίων.

Ο Τζον Ζώης πήρε μερικά ρούχα της φίλης του, μέσα από τα χαλάσματα, όπου βρήκε μέσα σε κουτί μία χρυσή αλυσίδα του παππού του, ένα εισιτήριο από παγκόσμιο κύπελλο και φωτογραφίες της αδελφής του Τζένιφερ, η οποία έφυγε από τη ζωή, πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 33 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Γείτονας δεν τους άνοιξε την πόρτα και πνίγηκαν οι 2 γιοι της!

ΗΠΑ: Χιλιάδες άστεγοι στο έλεος του ψύχους λόγω του τυφώνα Σάντι