ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από το νέο μακελειό

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από το νέο μακελειό

Να συνειδητοποιήσουν αυτό που συνέβη προσπαθούν για ακόμη μια φορά οι Αμερικανοί αλλά και ολόκληρος ο κόσμος μετά τη νέα επίθεση ένοπλου με θύματα αθώα παιδιά σε σχολείο του Κονέκτικτατ.

Ο τελικός απολογισμός μετράει 18 παιδιά να έχουν πέσει νεκρά επί τόπου και άλλα δύο ξεψύχησαν καθώς διακομίζονταν στο νοσοκομείο. Συνολικά 27 άνθρωποι είναι νεκροί, μεταξύ τους ο πατέρας του δράστη τον οποίο είχε σκοτώσει πριν πάει στο σχολείο και η μητέρα του, η οποία ήταν δασκάλα στο συγκεκριμένο δημοτικό. Το CNN πάντως μετέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο αδελφός του δράστη είναι επίσης νεκρός.

Ο δράστης είναι ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα ο οποίος άνοιξε πυρ το πρωί της Παρασκευής σε δημοτικό σχολείο στο Νιούτον του Κονέκτικατ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Ο Λάνζα είχε επάνω του τέσσερα όπλα, ανάμεσά τους και μια ημιαυτόματη καραμπίνα και φορούσε αλεξίσφαιρο.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο Λάνζα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν ένα μοναχικό και προβληματικό παιδί, με ιστορικό αυτισμού.

Άτομα που τον γνώριζαν από κοντά, κάνουν λόγο για ένα «περίεργο» άτομο, το οποίο ωστόσο δεν είχε δείξει ποτέ βίαια σημάδια.

Η ζωή του 20χρονου θα αναλυθεί πολλές φορές τις επόμενες ημέρες καθώς οι ερευνητές αναζητούν στοιχεία από το παρελθόν του που θα φωτίσουν την υπόθεση και ενδεχομένως να δώσουν απάντηση στο τί τον ώθησε να επιστρέψει στο σχολείο που φοίτησε κάποτε και ανοίξει πυρ.

Επισήμως πάντως, η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ο Λάνζα είναι ο δράστης της επίθεσης στο σχολείο αυτό στο οποίο φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 ως 10 ετών.

Ο Λάνζα ήταν ένας ντροπαλός και ασυνήθιστα έξυπνος μαθητής, σύμφωνα με δυο συμμαθητές του. Στο Γυμνάσιο του Νιουτάουν ντυνόταν πιο επίσημα από τα άλλα παιδιά, συχνά με χακί παντελόνια και πουκάμισα, δήλωσε ο Τιμ Αρνον, συμμαθητής του στο Γυμνάσιο.

Ο 'Αρνον είπε ακόμα ότι ο Λάνζα δεχόταν πιέσεις από τους γονείς του να σπουδάσει, ιδιαίτερα από τη μητέρα του.

«Τον πίεζε πολύ να δουλεύει όλο και πιο σκληρά στο σχολείο», είπε.

Η Νάνσυ και ο Πίτερ Λάνζα χώρισαν το 2008.

Ο Νταν Χολμς, ιδιοκτήτης εταιρίας στην περιοχή δήλωσε ότι η Νάνσυ Λάνζα ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και ότι κάποτε τού έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει. «'Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της». Ο Χολμς πρόσθεσε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε τη διακόσμηση της αυλής της με λαμπάκια και γιρλάντες για τα Χριστούγεννα.

«Ήταν πολύ χαρούμενη και πάντα εκτιμούσε τη δουλειά μας», πρόσθεσε.

'Ένας άλλος συμμαθητής του περιέγραψε τον Λάνζα ως έξυπνο μεν, αλλά χωρίς φίλους. «'Ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί. 'Ήμουν ο μοναδικός φίλος του στο δημοτικό. 'Ήταν πάντα ένα πραγματικά καλό και ευγενικό παιδί», πρόσθεσε.

Mε δάκρυα στα μάτια ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το επεισόδειο και λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) σε διάγγελμά του και με δάκρυα στα μάτια εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ζήσει τέτοιες τραγωδίες περισσότερες φορές από ό,τι θα έπρεπε» Εξαιρετικά συγκινημένος, ζήτησε σήμερα να γίνουν «ουσιαστικές ενέργειες» για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών.


«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», τόνισε ο Ομπάμα λέγοντας ότι «του ράγισε η καρδιά» ενώ σκούπιζε ένα δάκρυ.

«Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες» όπως αυτή στο σχολείο του Νιουτάουν, σημείωσε. «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων» τόνισε ο πρόεδρος που είναι πατέρας δυο θυγατέρων 14 και 10 χρόνων και του οποίου η ετεροθαλής αδελφή είναι εκπαιδευτικός.

«Η χώρα μας έχει περάσει τέτοιου είδους καταστάσεις πολύ συχνά» παρατήρησε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στα μακελειά που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν έτος, στο Κολοράντο, στο Όρεγκον και στο Ουισκόνσιν.

«Αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας, αυτά τα παιδιά είναι τα παιδιά μας», και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη εικόνα: Αυτός είναι ο «σφαγέας» του Newton

ΗΠΑ: Με αφορμή το μακελειό ακτιβιστές διαδήλωσαν για τα όπλα

Μακελειό στις ΗΠΑ: 29 νεκροί από τη φονική επίθεση σε σχολείο

Iδού η λίστα με τα σχολεία που βάφτηκαν με αίμα στις ΗΠΑ