ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Αστεροειδής σε μέγεθος γηπέδου κατευθύνεται στη γη

NASA: Αστεροειδής σε μέγεθος γηπέδου κατευθύνεται στη γη

Ένας ακόμη αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη Γη στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Η NASA διαβεβαιώνει ότι ο αστεροειδής αυτός, διαμέτρου 45 μέτρων, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με την Γη κα μάλιστα θα περάσει μέσα από τους επικοινωνιακούς δορυφόρους, σε ύψος μόλις 27.000 χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να συγκρουστεί με έναν από τους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αν και διαβεβαιώνουν ότι δεν θα συγκρουστεί με τη Γη, οι επιστήμονες εξηγούν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, θα απελευθερώνονταν 2,5 μεγατόνοι ενέργειας στην ατμόσφαιρα που θα προκαλούσε περιφερειακή καταστροφή.

Η ΝΑΣΑ θα αρκεστεί στο να παρατηρήσει τον αστεροειδή. Το ραντάρ της ΝΑΣΑ που βρίσκεται στην έρημο της Καλιφόρνια θα παρατηρήσει τον αστεροειδή για τέσσερις ημέρες. Εκτός από τη ΝΑΣΑ, πολλά παρατηρητήρια ανά τον κόσμο αναμένεται να παρατηρήσουν τον αστεροειδή, κυρίως για να προσδιορίσουν τον ρυθμό περιστροφής και τη σύνθεσή του.

Ταξιδεύει με ταχύτητα 28,100 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι. Κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του ο αστεροειδής θα είναι ορατός από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, καιρού επιτρέποντος. Θα φαίνεται να κινείται σχετικά γρήγορα καθώς θα διασχίζει τον ουρανό από το νότο προς το βορρά.