ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικές εκλογές: Νίκη Μπερσάνι, συντριπτική ήττα για τον Μόντι

Ιταλικές εκλογές: Νίκη Μπερσάνι, συντριπτική ήττα για τον Μόντι

Νίκη του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με ποσοστό 34% δείχνουν τα exit polls για τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.

Ωστόσο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Γερουσία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να κερδίζει, με το κόμμα του, περίπου το 23% --και η συμμαχία του έως και 30%--, χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει την χώρα, αλλά με ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο «Καβαλιέρε» κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του «Λαός της Ελευθερίας» κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο μήνες, από την αρχή δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ποσοστό του Μπέπε Γκρίλο, βάσει των Instant Poll, που έγιναν με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βρίσκεται γύρω στο 19%. Πρόκειται σαφώς για μια θετική επίδοση, όχι όμως την «έκρηξη» που προέβλεπαν αναλυτές και εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται ο καθηγητής, επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η συμμαχία του οποίου είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να μπει στην γερουσία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) σε ένα πρώτο σχόλιό του σημείωσε ότι «υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι θα αποτελέσει παρελθόν η μακρά περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από την δεξιά».

Ο Μάριο Μόντι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά τις 18:00 (ώρα Ιταλίας, 20:00 ώρα Ελλάδας) και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πιθανότατα αύριο το πρωί.