ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στον ανακριτή η κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος

Ισπανία: Στον ανακριτή η κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος

Η δευτερότοκη κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, η Ινφάντα Κριστίνα, κλητεύθηκε για τις 27 Απριλίου ενώπιον του ανακριτή των Βαλεαρίδων Νήσων, ο οποίος την πρόσθεσε στα ενεχόμενα πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς με κεντρικό κατηγορούμενο τον σύζυγό της Ινιάκι Ουνδαγαρίν, ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστικές πηγές.


Η δικαστική αυτή εξέλιξη αποτελεί το πιο εντυπωσιακό επεισόδιο του σκανδάλου, το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του 2011 και έχει κηλιδώσει ανεπανόρθωτα την εικόνα της μοναρχίας του Οίκου των Βουρβόνων.

Η Ινφάντα Κριστίνα, της οποίας το όνομα εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά μηνύματα που απεκάλυψε στους δικαστές και στον Τύπο ο επίσης κατηγορούμενος Ντιέγο Τόρρες, συνέταιρος του Ουνδαγαρίν, θα ανακριθεί «για το αδίκημα της άσκησης επιρροής», επισημαίνουν οι ίδιες δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μούνδο, η υπεράσπιση του Τόρρες παρέδωσε στο δικαστήριο της Πάλμας της Μαγιόρκας ένα πακέτο από 30 ηλεκτρονικά μηνύματα, εκ των οποίων ορισμένα –σύμφωνα με την εφημερίδα— «περιγράφουν με λεπτομέρειες πως ο δούκας εξηγούσε στη σύζυγό του τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Νόος, δεδομένου ότι αυτή ανήκε στο ΔΣ του».

Ο Ουνδαγαρίν κατηγορείται πως διασπάθησε πολλά εκατ. ευρώ από δημόσια κονδύλια μέσω του Ινστιτούτου αυτού, μίας εταιρείας για την εξυπηρέτηση μεγιστάνων, του οποίου προήδρευσε από το 2004 έως το 2006.

Έως σήμερα το όνομα της 47χρονης Ινφάντα δεν είχε εμπλακεί στο παραμικρό στις έρευνες, που είχε δρομολογήσει ο δικαστής Χοσέ Κάστρο στην Πάλμα της Μαγιόρκας κατά του 45χρονου Ουνδαγαρίν, πρώην πρωταθλητή της χειροσφαίρισης που ασχολήθηκε κατόπιν με της επιχειρήσεις.