ΚΟΣΜΟΣ

«Οσμή» τρομοκρατίας στο Μαραθώνιο της Βοστώνης

«Οσμή» τρομοκρατίας στο Μαραθώνιο της Βοστώνης

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 144 τραυματίστηκαν στις δύο εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βοστώνη τη Δευτέρα, όταν ο φημισμένος Μαραθώνιος της πόλης μετατράπηκε σε σφαγείο.


Η περιοχή γύρω από τη γραμμή τερματισμού έμοιαζε με πεδίο μάχης λίγα λεπτά μετά τις ισχυρές εκρήξεις, ενώ όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο, με το δρόμο βαμμένο στο αίμα και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, πολλούς ακρωτηριασμένους. Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 17 άτομα.

Το FBI έχει αναλάβει την έρευνα, την οποία μέχρι στιγμής χαρακτηρίζει «εγκληματολογική» και «εν δυνάμει τρομοκρατική». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για τρομοκρατία, καθώς δεν μπορούν ακόμα να πουν με βεβαιότητα ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους. Ωστόσο, κάποιες πηγές εκτιμούν ότι οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή Αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους «εξωτερικούς εχθρούς» των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ανοίξει μέτωπο στην οπλοκατοχή και έχει προκαλέσει την οργή υπερσυντηρητικών Αμερικανών.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, υποσχέθηκε πως οι ένοχοι θα βρεθούν και θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες της Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία της Βοστώνης έχει κάνει έκκληση στο κοινό να τηλεφωνήσει και να δώσει πληροφορίες, αν κάτι ύποπτο υπέπεσε στην αντίληψή του, καθώς δεν υπήρξε ούτε προειδοποίηση ούτε «γνωστές» απειλές τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους της Βοστώνης και τους χιλιάδες επισκέπτες που πήγαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Οι επικρατέστερες θεωρίες που συζητιούνται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι τουλάχιστον δύο, αντιφατικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων, την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με ακραίους ισλαμιστές. Ο τύπος των εκρήξεων παραπέμπει στο είδος επιθέσεων που προτείνει το περιοδικό «Inspire», ηλεκτρονική έκδοση της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Διαβάστε επίσης:

Nτοκουμέντο: To FBI αναζητά τον άνδρα σε οροφή κτηρίου στη Βοστώνη

Καθησυχαστικός ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ