ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια κατά τα οποία ο στρατός και η αστυνομία άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι έφθασε τους 120.

Περίπου 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου, ανέφερε εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επίσημα, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 20 νεκρούς, οι οποίοι όπως ανέφερε έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ δήλωσε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι οι καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι «Θεού θέλοντος, σύντομα. . . θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα», βάσει εισαγγελικών εντολών, «στο πλαίσιο του νόμου» και με «όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν» αυτό.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου επέρριψε σήμερα στους ισλαμιστές την ευθύνη για τα επεισόδια και διέψευσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον τους. «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέρριψαν κάθε ενδεχόμενο η ημέρα να εξελιχθεί ειρηνικά και επιδίωξαν να καταστρέψουν κρατικές εγκαταστάσεις, ιδίως στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάνι Αμπντελατίφ, αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις. Ο ίδιος είπε ότι η αστυνομία «δεν χρησιμοποίησε παρά μόνο δακρυγόνα» εναντίον των ισλαμιστών διαδηλωτών.

Στη φυλακή ο Μόρσι

Εντωμεταξύ ο αποπεμφθείς από το στρατό ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται από την μεταβατική κυβέρνηση για φόνους και άλλα εγκλήματα, είναι πιθανό να μεταχθεί στην ίδια φυλακή του Καΐρου όπου κρατείται ο ανατραπείς Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Ιμπραχίμ.

Καταδίκη επεισοδίων από Άστον

H επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον «καταδίκασε σθεναρά» τους θανάτους οι οποίοι σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές στη χώρα να απόσχουν από τη βία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Άστον «παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και καταδικάζει σθεναρά την απώλεια ζωών κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. . . Επίσης καλεί όλους τους παράγοντες να απόσχουν από τη βία και να σέβονται τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων και της μη-βίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ «καταδίκασε τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών» στην Αίγυπτο και κάλεσε «τις δύο πλευρές να δώσουν τέλος στα επεισόδια βίας».

«Είμαι πολύ ανήσυχος από την τροπή που πήραν τα γεγονότα στην Αίγυπτο», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, καθώς δεκάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.