ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό μήνυμα στον Άσαντ με επιχείρηση-αστραπή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Σκληρό μήνυμα στον Άσαντ με επιχείρηση-αστραπή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία άμεσα –ακόμα και την Πέμπτη- είναι ο στρατός των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, να δηλώνει ότι «έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος».


Ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο.

Η στρατιωτική επέμβαση πάντως φαίνεται να είναι θέμα 24ώρων. Μάλιστα, η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για μια επικείμενη επίθεση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο δίκτυο NBC ότι η επιχείρηση των ΗΠΑ θα είναι μικρής διάρκειας, τριών ημερών, με πιθανή ημέρα έναρξης την Πέμπτη. Αμερικανικοί πύραυλοι Tomahawk θα πλήξουν στρατιωτικούς στόχους, τους οποίους θα εκτοξεύσουν αντιτορπιλικά ή υποβρύχια, που βρίσκονται ήδη στην ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες ημέρες πλέουν προς τη Συρία.

Το χτύπημα των ΗΠΑ θα έχει πιο πολύ χαρακτήρα μηνύματος προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν θα αποσκοπεί στην ανατροπή του ή στην καταστροφή του συριακού στρατού, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά βρίσκονται σε θέση μάχης στη Μεσόγειο: τα USS Barry, USS Mahan, USS Ramage και USS Gravely. Την Τρίτη ένα πέμπτο, το USS Stout, πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ, ωστόσο οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πάρει μέρος στην πυραυλική επίθεση.

Πάντως, ως προς το χρόνο έναρξης της στρατιωτικής επέμβασης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ, που εξετάζουν αν έγινε χρήση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού από την κυβέρνηση Άσαντ. Η 20μελής ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται ακόμα στη Συρία, καθώς την Τρίτη αναβλήθηκαν οι εργασίες της εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια των επιθεωρητών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.

Από τη μεριά της Συρίας, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουαλίντ αλ Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Συνομιλίες «ενοχοποιούν» τη Δαμασκό για τα χημικά όπλα

Τζο Μπάιντεν: Να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Κάμερον με θέμα τη Συρία