ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα στη Συρία

Οι ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα στη Συρία

Οι ΗΠΑ τίμησαν τα περίπου 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με επιμνημόσυνες δεήσεις αυτή την εβδομάδα, στην δωδέκατη επέτειο από το τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάιντα που έγινε αφορμή για νέες αιματοχυσίες την περασμένη δεκαετία με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στη φετινή όμως επέτειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν ενώπιον μιας αλλαγής θέσης –τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο-, καθώς το προετοιμαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος της Συρίας θα τις φέρει στο ίδιο στρατόπεδο με τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό τους, την Αλ Κάιντα.

Είναι γνωστό ότι κατά της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία πολεμούν μαχητές της Αλ Κάιντα και ισλαμιστές μισθοφόροι με τη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και δυτικών δυνάμεων όπως των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στηρίζουν αντίστοιχα η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο συριακός λαός, που υπομένει τόσο καιρό βομβαρδισμούς και βιαιότητες, ανεξάρτητα με ποια πλευρά τάσσεται, έχει ένα κοινό αίτημα: να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν βγάζουν από το τραπέζι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά της Δαμασκού, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δίνουν μια «ευκαιρία» στη διπλωματία, με το ρωσικό σχέδιο για έλεγχο και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα είναι περιορισμένης διάρκειας και δεν θα περιλαμβάνει χερσαία εισβολή, μόνο πυραυλικά χτυπήματα από πολεμικά πλοία ή/και αεροσκάφη. Αναλυτές, όμως, προειδοποιούν ότι με τις αμυντικές υποδομές της Συρίας κατεστραμμένες μετά το πιθανό χτύπημα, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία στο συριακό έδαφος, από αυτή που έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς και για το διαμελισμό του συριακού κράτους.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρώην γενικού προξένου του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, Άλον Πίνκας: «Πρέπει να χάσουν και οι δύο πλευρές... δεν θέλουμε να κερδίσει κάποιος από τους δύο. Αφήστε τους να ματώσουν, να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου: αυτή είναι η στρατηγική σκέψη». Με τη Συρία κατεστραμμένη, οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και της περιοχής, θα μπορούν εύκολα να επιβάλουν τους όρους τους.

Εύλογα, η προστασία των αμάχων, που διακηρύσσεται από τη Δύση ως πρόσχημα για μια ενδεχόμενη επίθεση, τίθεται εν αμφιβόλω, την ώρα που οι ΗΠΑ δείχνουν «ανοχή» στη δράση της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ στην Υεμένη ή το Πακιστάν για παράδειγμα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ στο Παρίσι για τη Συρία

Μπαν Κι Μουν: Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Άσαντ

Άρθρο γνώμης για τη Συρία ζήτησε από τον Ομπάμα ρωσική εφημερίδα

Εκτελέσιμες αποφάσεις ζητά ο Ομπάμα για την Συρία