ΚΟΣΜΟΣ

«Η Συρία μπορεί να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο»

«Η Συρία μπορεί να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο»

Η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει αποτελεσματικό έλεγχο επί των χημικών της όπλων και θα πρέπει να είναι σε θέση να τα παραδώσει στους διεθνείς επιθεωρητές για να καταστραφούν, παρά τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μάρτιν Ντέμσεϊ σε συνέντευξη Τύπου.


Ο Ντέμσεϊ παραδέχθηκε ότι η σύρραξη στη Συρία αποτελεί «ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον» για την καταστροφή των όπλων βάσει του πλαισίου συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή όμως δείχνουν ότι το καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) έχει έλεγχο των αποθεμάτων» των χημικών όπλων, σημείωσε ο Ντέμσεϊ. «Από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο που τους αναγκάζει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια, τη μετακίνηση, την προστασία των (…) επιθεωρητών, τότε πιστεύω (…) ότι είναι εφικτό» να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας.

Παρόλα αυτά ο ίδιος επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την ασφάλεια των χημικών όπλων της Δαμασκού και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά όλα αυτά».

Τόσο ο Ντέμσεϊ όσο και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα με τη διπλωματική προσπάθεια να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας.

«Όσον αφορά τις άμεσες απειλές στα συμφέροντα των ΗΠΑ, πιστεύω ότι η καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ είναι στην κορυφή», υπογράμμισε ο Ντέμσεϊ. «Οπότε αν αυτή η διαδικασία αποφέρει καρπούς και πετύχει τον στόχο της θα είμαστε σε καλύτερη θέση», κατέληξε.