ΚΟΣΜΟΣ

Boehringer Ingelheim: Αγωγές για φερόμενο ως επικίνδυνο αντιπηκτικό

Boehringer Ingelheim: Αγωγές για φερόμενο ως επικίνδυνο αντιπηκτικό

Σοβαρότατες εσωτερικές αιμορραγίες, που σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρουν το θάνατο, κατηγορείται ότι προκαλεί το ευρείας κυκλοφορίας αντιπηκτικό φάρμακο Pradaxa της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Boehringer Ingelheim.


Τα καταγγελλόμενα ως κρούσματα ξεπερνούν τα 1.500 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει ξεκινήσει δικαστικός αγώνας των ασθενών εναγομένων εναντίον της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η υπόθεση, που έγινε γνωστή τον Δεκέμβριο του 2012, βρίσκεται στη φάση σύνταξης της δικογραφίας, ενώ η έναρξη της δίκης έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2014. Στις δικαστικές αρχές του Ιλινόις έχουν κατατεθεί 1.523 αγωγές εκ μέρους 1.630 ατόμων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν αιμορραγικά επεισόδια λόγω του Pradaxa. Οι ασθενείς-ενάγοντες κατηγορούν την Boehringer Ingelheim ότι δεν περιέγραφε με επάρκεια τους κινδύνους από τις πιθανές παρενέργειες του αντιπηκτικού και κυρίως δεν διέθετε αντίδοτο σε περίπτωση αιμορραγίας.

Τα επίδικα περιστατικά που κατέληξαν σε θάνατο ξεπερνούν τα 500 σε μια περίοδο δύο ετών στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το εν λόγω φάρμακο απέφερε το ίδιο διάστημα στην Boehringer Ingelheim περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε πωλήσεις παγκοσμίως.

Ένα από τα φερόμενα ως θύματα του Pradaxa ήταν η 72χρονη Μπάρμπαρα Τζιν Άσερ από την Καλιφόρνια. Στη γυναίκα, που είχε ήδη υποστεί εγκεφαλικό, χορηγήθηκε επί τρεις μήνες το Pradaxa. Τον Ιούνιο του 2011 διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγικό επεισόδιο και τελικά κατέληξε, καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία. Οι συγγενείς της είναι μεταξύ των 1.630 εναγόντων.

Το Pradaxa πήρε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2010 ως αντιπηκτικό φάρμακο για την πρόληψη εγκεφαλικών, σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και αρρυθμία. Παρόλο που εισήχθη ως βελτιωμένη αγωγή έναντι των προηγούμενων και συγκεκριμένα της κουμαφένης (βαρφαρίν), σύμφωνα με το Bloomberg, σύντομα μπήκε στις λίστες «συναγερμού ασφαλείας» εξαιτίας περιστατικών εσωτερικής αιμορραγίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ασφαλών Φαρμακευτικών Πρακτικών, το Pradaxa αποδείχτηκε 5 φορές πιο επικίνδυνο να επιφέρει το θάνατο λόγω αιμορραγίας, από άλλες αγωγές.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη, η παρασκευάστρια εταιρεία Boehringer Ingelheim αιτήθηκε στον FDA προσφάτως να εγκριθεί το Pradaxa ως θεραπεία και σε άλλες καρδιακές ασθένειες, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια σε μια δικαστική διαμάχη που έχει μακρύ δρόμο μπροστά της.

Διαβάστε επίσης:

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Μετά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας έρχονται και τα «ληγμένα»