ΚΟΣΜΟΣ

Δεν πέτυχε η αλλαγή φύλου και του έκαναν ευθανασία

Δεν πέτυχε η αλλαγή φύλου και του έκαναν ευθανασία

Ένας 44χρονος Βέλγος ζήτησε και υποβλήθηκε σε ευθανασία την Δευτέρα μετά από μια αποτυχημένη επέμβαση αλλαγής φύλου καθώς ο γιατρός του έκρινε ότι ο ψυχικός πόνος του είχε πλέον γίνει αφόρητος.

Ο διαφυλικός Νάθαν Φέρχελστ έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, περιστοιχισμένος από πολλούς φίλους του, μετά από μια μακρά νομική και ιατρική διαδικασία για να του δοθεί η άδεια να πεθάνει όπως το επιθυμούσε.

Στο Βέλγιο η ευθανασία είναι νόμιμη από το 2002.

"Πέθανε γαλήνια", είπε ο γιατρός που τον παρακολουθούσε, ο Βιμ Ντίστλεμανς του φλαμανδικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου VUB. Ο Φέρχελστ πληρούσε όλους τους όρους για να του γίνει ευθανασία, δεδομένου ότι "στην περίπτωση αυτή μπορούσαμε σαφώς να μιλήσουμε για αφόρητο ψυχικό πόνο", τόνισε ο γιατρός μιλώντας στην εφημερίδα Het Laaste Nieuws.

Ο Νάθαν γεννήθηκε γυναίκα, σε μια οικογένεια που είχε ήδη τρία αγόρια και ονομαζόταν Νάνσι. Οι γονείς του τον απέρριπταν γιατί ήθελαν και πάλι αγόρι, σύμφωνα με την εφημερίδα όπου έδωσε συνέντευξη την παραμονή του θανάτου του.

Από την εφηβεία του ονειρευόταν να γίνει άνδρας και για αυτό υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις —ορμονοθεραπεία, μαστεκτομή και αλλαγή φύλου— από το 2009 μέχρι το 2012, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος: το στήθος του παρέμενε πολύ μεγάλο και το πέος που του έφτιαξαν οι γιατροί δεν λειτουργούσε, όπως εξήγησε.

"Ετοιμαζόμουν να γιορτάσω τη νέα μου γέννηση αλλά την πρώτη φορά που είδα τον εαυτό μου στον καθρέφτη αισθάνθηκα απέχθεια για το νέο σώμα μου. Υπήρξαν και ευτυχισμένες στιγμές όμως τελικά η ζυγαριά έκλινε προς την άσχημη πλευρά", πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι "έμεινε 44 χρόνια παραπάνω απ' ότι έπρεπε σ' αυτή τη Γη".

Προκειμένου να εγκριθεί η ευθανασία "ο ασθενής θα πρέπει να πάσχει από σοβαρή και ανίατη πάθηση που του προκαλεί αφόρητο πόνο, ψυχικό ή σωματικό", εξήγησε η Ζακλίν Ερμάν, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ευθανασίας του Βελγίου. Εκτός από τους παθολόγους, ο ενδιαφερόμενος εξετάζεται και από ψυχίατρο οποίος είναι και ο αρμόδιος να καθορίσει εάν αφορμή του αιτήματος είναι, για παράδειγμα, μια ιάσιμη κατάθλιψη.

Ένα φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι, το TV Oost, σκοπεύει να μεταδώσει ένα ρεπορτάζ για τη ζωή και τον θάνατο του Νάθαν.

Το θέμα της ευθανασίας στο Βέλγιο δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού το κοινοβούλιο σκοπεύει να εξετάσει σύντομα εάν θα επεκτείνει το δικαίωμα αυτό και σε ανηλίκους ή σε ενήλικες που πάσχουν από άνοια. Στην πλειονότητά τους οι Βέλγοι συμφωνούν με την ευθανασία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη στην εφημερίδα La Libre Belgique και θα μεταδοθεί από το κανάλι RTBF.